Oumuamua, o bucata de hidrogen inghetat

Cand astronomul canadian, Robert Weryk, a descoperit obiectul Oumuamua, trecand prin sistemul nostru solar, cu ajutorul telescopului Pan-STARRS, a provocat uimire. A fost primul obiect interstelar pe care l-am observat in apropierea noastra. Intrebarea a venit imediat: ce-o fi?

Comunitatea astronomica nu a putut spune de la inceput ce ar fi putut fi: o nava extraterestra, o panza solara? Pe masura ce a fost observat, ideile despre originea Oumuamua au inceput sa curga. O fi o cometa? Nu avea coada, asa ca altii au crezut ca o fi ramasita unei comete sau o cometa extrasolara. Ar putea fi un asteroid? Oumuamua semana partial cu un asteroid, avand in vedere rotatia sa, dar are forma alungita a unei tigari.

Odata cu trecerea timpului, au aparut studiile care au fost efectuate pe repede inainte din cauza timpului foarte scurt pe care obiectul l-a petrecut in sistemul nostru solar. Unul din 2019 sugereaza ca obiectul a fost parte a unei comete interstelare dezintegrate. Apoi, in aprilie 2020, doi cercetatori au publicat alt studiu despre Oumuamua. Acesta a confirmat originea extrasolara spunand ca este un fragment al unui obiect mai mare ce a fost rupt in bucati de forte mareice cand s-a apropiat prea mult de steaua pe care o orbita. In acel moment, Oumuamua a pornit pe o traiectorie in afara sistemului sau si intrand intr-al nostru.

Acum, un studiu nou prezinta dovezi care sugereaza o alta origine a primului nostru vizitator interstelar: nu este fragmentul unui obiect mai mare ci o bucata de hidrogen inghetat. Un aisberg spatial. Studiul a fost acceptat pentru publicare in revista The Astrophysical Journal Letters.

Oumuamua a fost foarte dificil de observat pentru ca l-am vazut dupa ce a trecut de Soare. Calculele au demonstrat ca a venit din afara sistemului nostru. Obiectul accelera si nu exista nici un motiv gravitational pentru asta, iar aceasta informatie ne-a dus cu gandul la faptul ca este o cometa, caci acestea accelereaza cand se apropie de Soare din cauza gazelor pe care le emana, dar aceste gaze formeaza o coada, pe care Oumuamua nu o avea.

Citeste si  Cinci noi asteroizi troian descoperiti pe orbita lui Neptun

In 2019, autorii unui studiu au demonstrat ca Oumuamua este o cometa, doar ca altfel de cometa.

Toate studiile aveau un lucru in comun, desi descriau obiectul in feluri diferite: toate proprietatile au logica daca exista gheata de hidrogen molecular. Acest fel de gheata explica acceleratia.

Gheata de hidrogen molecular are proprietati ciudate. Se formeaza la temperaturi sub -259.14 grade Celsius, adica un pic peste zero absolut. Cand trece in stare gazoasa, nu produce lumina si nici nu o reflecta, de aceea a fost atat de dificila observarea lui Oumuamua. Aceeasi trecere la stare gazoasa, denumita si proces de sublimare, explica, pe langa acceleratie, si forma alungita. Un autor al studiului a facut comparatia cu un sapun solid care la inceput este dreptunghiular, dar care se subtiaza pe masura ce-l folosim.

Astronomii cred acum ca Oumuamua s-a format intr-un nor gigantic molecular, aceeasi structura in care se formeaza stelele. Sunt structuri masive de hidrogen inghetat cu diametru care variaza de la 15 la 600 ani-lumina. Este foarte dificil, aproape imposibil, sa vedem interiorul acestori nori densi. Miezul lor este ascuns, iar acest lucru inseamna ca obiecte precum Oumuamua ne pot oferi indicii pretioase. Ar fi fain sa putem intercepta un asemenea obiect pentru ca sunt facute din materia prima a galaxiei. Ar fi ca si cum galaxia l-a creat si ni l-a trimis prin posta.

[sursa]