Oxigen in atmosfera unei exoplanete din apropiere
Exoplaneta GJ 1132b a ridicat o multime de intrebari de cand a fost descoperita anul trecut de astronomi. In momentul de fata este considerata ca fiind una dintre planetele de mici dimensiuni despre care se stiu cele mai multe informatii. Localizata la doar 39 de ani-lumina, s-ar putea sa aiba o atmosfera ce contine oxigen.
Oamenii de stiinta de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru astrofizica au analizat ce ar putea sa se intample in timp cu planeta GJ 1132b, daca a avut initial o atmosfera bogata in vapori de apa.
Planeta GJ orbiteaza foarte aproape de steaua ei, la doar 2 milioane de kilometri, fiind asaltata constant cu radiatii ultraviolete. Razele UV rup moleculele de apa in hidrogen si oxigen, ambele particulele putand apoi sa se piarda in spatiu. Insa, hidrogenul fiind mai usor, el se pierde mai repede si in cantitati mai mari, in timp ce este posibil ca o parte din oxigen, care este mai greu decat hidrogenul, sa ramana in urma.
Vaporii de apa sunt principalii responsabili pentru efectul de sera, iar in cazul planetei GJ 1132b, acestia duc la amplificarea caldurii date de steaua mama. Intr-o astfel de situatie, suprafata planetei poate fi sub forma de magma. “Oceanul de magma” interactioneaza cu atmosfera, absorbind o parte din particulele de oxigen ramase.
Chiar si dupa ce aceste particule se pierd in spatiu si sunt absorbite de oceanul de lava (aproximativ o zecime), o parte din ele tot raman in atmosfera.
Astronomul de la Harvard, Laura Schaefer, cea care, alaturi de colegii ei, a verificat posibilitatea existentei oxigenului in atmosfera, afirma: “Pe planetele mai reci, oxigenul ar indica viata extraterestra si abilitatea planetei de a fi locuibila, dar, pe o planeta ca GJ 1132b, indica exact opusul – o planeta care este coapta si sterilizata la temperaturi foarte ridicate.”
“Aceasta planeta ar putea sa fie prima data cand descoperim o atmosfera cu oxigen in afara sistemului nostru solar.”, a precizat co-autorul Robin Wordsworth.
Planeta GJ 1132b poate fi raspunsul la intrebarile astronomilor in legatura cu istoria planetei Venus. Cel mai probabil Venus a avut initial cantitati de apa similare cu cele ale Pamantului, care s-au evaporat ulterior din cauza razelor UV ale Soarelui. Acest model ar explica de ce inca exista oxigen in atmosfera vecinei noastre si ce s-a intamplat cu Venus in trecutul indepartat.
Ii plac meduzele, Murakami si stiinta.