Foto: Pământul și Luna fotografiate de OSIRIS-REx

În 1990, pe 14 februarie, aflată la 6 miliarde de kilometri distanță de Pământ, sonda spațială Voyager 1 și-a întors pentru ultima dată ”privirea” către locul din care plecase cu 13 ani înainte și a captat celebra fotografie în care planeta noastră apare ca un mic punct cuprins de imensitatea spațiului cosmic – The Pale Blue Dot. Fără a avea o valoare științifică foarte mare, imaginea de mai jos este evocatoare pentru locul nostru în Univers.

Pamant
Foto: NASA

Probabil intenționat, ca să marcheze într-un mod contrastant această zi în care planeta noastră a fost văzută ca un palid punct albastru, NASA a publicat ieri poza de mai jos, cu sistemul Pământ-Lună, unde Pământul este cel mai strălucitor punct, aflat în centrul imaginii, iar în dreapta lui se află satelitul nostru natural.

Pamant
Foto: NASA

În colțul din stânga sus al fotografiei, se poate observa roiul stelar Pleiadele, ușor vizibil cu ochiul liber în această perioadă în emisfera noastră.

Imaginea a fost captată de sonda spațială OSIRIS-Rex, de la o distanță de 63,6 milioane de km, în timp ce se deplasa cu 8,5 km/s.