Pasarile pot dormi in timpul zborului
Este cunoscut faptul ca unele specii de pasari cum ar fi pasarile cantatoare, scolopacidele si fregatele pot zbura zile si chiar saptamani intregi fara a avea nevoie sa aterizeze. Ce nu putem intelege este cum pot aceste pasari sa acopere oceane si continente intregi fara sa traga nici macar un pui de somn si fara a pica din cer sau ciocni cu alte pasari.
Ratele si unele mamifere, cum ar fi delfinii, isi „inchid” o emisfera cerebrala iar cealalta o tin „deschisa” in caz de pericol iminent.
Pentru a gasi un raspuns concret, Niels Rattenborg si echipa sa de la Institutul Max Planck de Ornitologie din Seewiesen, Germania, au folosit fregate femele pentru ca vedea daca aceste pasari calatoare functioneaza pe acelasi sistem. Acestia au creat un dispozitiv care masoara schimbari encefalografice si miscari rapide ale ochiului si l-au atasat cate unul pe 15 fregate impreuna cu un dispozitiv GPS pentru a monitoriza directia si altitudinea timp de 10 zile si 3000 de kilometri.
Rezultatele acestui experiment au aratat ca, da, fregatele isi pot folosi doar o singura emisfera a creierului pentru a zbura. Lucrul care l-a surprins pe Niels si echipa sa o fost ca fregatele au putut zbura cu ambele emisfere ale creierul inchise pentru cateva secunde. Ce este mai ciudat este ca, in comparatie cu somnul pe uscat, fregatele dorm foarte putin in aer, aproximativ o ora.
Cercetatorii acum au o noua dilemma: cum pot aceste pasari sa functioneze atat de bine cu atat de putin somn, avand in vedere faptul ca omul si alte mamifere sufera dramatic in lipsa lui.