Patru elemente noi în tabelul periodic

tabel periodicAl saptelea rand este complet. Oficiali de la International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) au confirmat descoperirea elementelor 113, 115, 117 si 118 si au anuntat ca exista suficiente dovezi pentru a le plasa permanent in tabelul periodic, ceea ce inseamna ca acum pot fi si botezate.

Nu vei gasi aceste elemente in natura pentru ca sunt sintetizate in laborator. Se injumatatesc in doar cateva secunde, transformandu-se in altceva. Sunt foarte dificil de confirmat in starea initiala. Pana acum, elementele 113, 115, 117 si 118 au avut nume si pozitii temporare pe randul al saptelea in tabel pentru ca savantii s-au chinuit foarte mult sa le creeze de mai multe ori in vederea confirmarii lor.

„Mai mult de sapte ani ne-am chinuit sa confirmam elementul 113. Nu am vut sa renunt caci stiam ca la un moment dat vom avea succes daca insistam.” – Kosuke Morita, de la RIKEN (Japonia)

Echipa lui Morita a confirmat si ea elementul 113, ceea ce insemana ca ei vor putea sa-i atribuie un nume. Pana acum a purtat denumirea temporara unutrium si a avut simbolul temporar Uut. Celelalte trei elemente, cunoscute pana acum ca unupentium (Uup), unuseptium (Uus) si unuoctium (Uuo) vor primi si ele nume.

IUPAC a anuntat ca o echipa de cercetatori americani si rusi au indeplinit criteriile de confirmare ale elementelor 115, 117 si 118 si ca vor fi invitati sa propuna nume si simboluri permanente.

„Comunitatea chimiei este nerabdatoare sa completeze tabelul periodic pana la al saptelea rand” – Jan Reedijk, Presedinte al Inorganic Chemistry Division (IUPAC)

Organizatia atentioneaza asupra faptului ca noile elemente pot fi denumite dupa concepte mitologice, minerale, un loc sau o tara, o proprietate sau un om de stiinta si ca vor fi prezentate publicului pentru analiza timp de 5 luni inainte ca decizia finala asupra denumirii si simbolului sa fie luata.

Citeste si  Orasel evacuat din cauza unui accident de curatenie

In timp ce confirmarea oficiala a elementelor 115, 117 si 118 nu a venit inca, detaliile lui 113 au fost publicate in Journal of Physical Society of Japan.

Cercetatorii de la RIKEN descriu cum in 2003 au inceput sa bombardeze un strat subtire de bismut cu ioni de zinc la o viteza de aproximativ 10% din cea a luminii. Conform teoriei, reactia ar trebui sa produca ocazional un atom al elementului 113. In 2004 si 2005, echipa a observat semne al dubniu-262 (elementul 105) care se stia ca se va transforma in elementul 113, dar aceasta nu era dovada indeajuns de puternica pentru a confirma 113.

Grupul a facut un alt experiment, in care un flux e sodiu s-a ciocnit de o tinta din curiu, creand bor-266 si dubniu-262. Au trebuit sa astepte ca un atom de 113 sa apara in urma unei reactii alfa nu prin fisiune spontana. In 2012 au reusit, iar dupa 4 ani de cercetari ale IUPAC, elementul a fost confirmat.

[sursa]