Pericolul tacut din dispozitivele reincarcabile

pericol, litiu-ion, bateriiZeci de gaze periculoase, printre care si monoxid de carbon, sunt produse de catre bateriile ce se gasesc in miliarde de dispozitive, cum ar fi tabletele sau telefoanele smart.

Aceste gaze cu potential fatal pot produce iritatii ale pielii, ale cailor nazale si pot dauna mediului inconjurator. Cercetatorii din spatele acestui studiu, de la Institute of NBC Defence din Cehia si de la Tsinghua University din China, spun ca oamenii nu sunt constienti de pericolele pe care le prezinta supraincalzirea bateriei, distrugerea ei sau folosirea unui incarcator nepotrivit.

Noul studiu s-a ocupat de bateriile de tipul litiu-ion, folosite anual in doua miliarde de dispozitive. Dr. Jie Sun si colegii sai au identificat mai multi factori ce pot duce la cresterea concentratiei de gaze toxice emise.”Aceste substante periculoase, mai ales monoxidul de carbon, au potentialul de a produce daune serioase intr-o perioada scurta de timp daca se scurg intr-un mediu inchis, cu o suprafata mica, cum ar fi interiorul unei masini sau al unui avion.” spune Dr. Sun

Citeste si  Robotul Kirobo, partenerul de călătorie al șoferilor

Aproape 20000 de baterii litiu-ion au fost incinse pana la punctul de combustie, ceea ce a facut ca majoritatea sa expodeze si ca absolut toate sa emita gaze toxice. Bateriile se pot confrunta cu astfel de temperaturi extreme chiar si in lumea reala, nu numai in laborator, atunci cand sunt supraincalzite sau le este afectata in orice fel integritatea.

Ana Maria Nica

[sursa]