Perseide – erupție de meteori în 2016

Perseide
Foto: NASA

În fiecare an, începând cu 17 iulie și până în 24 august, are loc ploaia de meteori denumită Perseide. În timpul perioadei maxime de intensitate, în nopțile dintre 11 – 12 august și 12 – 13 august, se pot observa cu ochiul liber pe cer  între 60 și 80 de ”stele căzătoare” pe oră.

Aceste ”stelele căzătoare” sunt resturi (particule de praf și rocă) rămase pe traiectoria cometei Swfit-Tuttle, cu a cărei orbită Pământul se intersectează în fiecare an în aceeași perioadă. Reziduurile cometei nu prezintă niciun pericol pentru Pământ, ele ard și se dezintegrează în atmosferă la viteze cuprinse între 15 şi 65 km/s.

Ploaia de meteori poartă numele de Perseide pentru că locul din care meteorii par să își facă apariția pe cer – radiantul – este constelația Perseus. Totuși, nu trebuie să depuneți eforturi pentru a căuta constelația – dacă e senin și vă aflați într-un loc întunecat, ”stelele căzătoare” pot apărea înspre miezul nopții pe tot cerul.

Citeste si  Meteoriți înghețați descoperiți în Antarctica

Durează aproximativ 30 de minute pentru ca ochii să se acomodeze cu întunericul și să distingă mai multe stele pe cer. Puteți observa 2 – 3 ”stele căzătoare” pe minut – unele se vor deplasa mai repede sau mai încet, cu intensitate variabilă a luminii, iar altele vor produce o lumină scurtă și foarte intensă.

Anul acesta, specialiștii în domeniu cred că vom avea o ”erupție” de meteori, fiind vizibili până la 150 – 200 de meteori pe oră, deoarece gravitația planetei Jupiter va trage norul de resturi ale cometei mai aproape de noi.

[sursa] [sursa]