Philae a fost găsit!
Cu mai puțin de o lună înainte de încheierea misiunii, camera de înaltă rezoluție a sondei Rosetta a dezvăluit sonda Philae prins într-un crater întunecos pe cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko.
Imaginile au fost obținute pe 2 septembrie de camera OSIRIS aflată la bord, ca urmare a orbitării la o altitudine de 2,7 km față de suprafața cometei și arată în mod clar corpul principal al lander-ului, impreună cu două dintre cele trei picioare.
„Cu doar o lună înainte de terminarea misiunii Rosetta, suntem atât de fericiți să avem în sfârșit imagini cu Philae, și astfel de detaliat”, declară Cecilia Tubiana membră a echipei ce s-a ocupat de dezvoltarea camerei OSIRIS, prima persoană care a văzut imaginile venite de la Rosetta.
Philae a fost văzut pentru ultima oară când a aterizat pentru prima dată pe Agilkia, a ricoșat și apoi a zburat timp de incă două ore înainte de a ajunge într-un loc numit mai târziu Abydos, pe lobul mai mic al cometei.
Cu toate acestea, pană în prezent, locația exactă nu era cunoscută. Datele radio au redus locația posibilă la o zonă care acoperă câțiva zeci de metri, dar Philae nu a putut fi identificat cu exactitate din cauza slabei rezoluții a imaginilor realizate la altitudini mari.
Descoperirea vine la mai puțin de o lună înainte ca Rosetta să coboare pe suprafața cometei. La data de 30 septembrie, satelitul va fi trimis într-o ultimă misiune de a investiga cometa de aproape, inclusiv regiunea Ma’at, care se speră că va dezvălui secretele structurii interioare a obiectului.
Raluca Ștefănescu
Site fun despre Știință