Philae s-ar putea trezi la inceputul primaverii

Philae_touchdown_node_full_image_2_web_1024Philae, robotelul adormit de pe cometa 67P Ciuriumov Gherasimenco, si-ar putea recapata puterile candva in urmatoarele doua luni, estimeaza cercetatorii de la agentia spatiala franceza CNES (Centrul National de Studii Spatiale).

De cand bateriile sale solare s-au descarcat, modulul hiberneaza pe astru – motiv de emotii pentru toti cei implicati in misiune. Jean Yves Gall, presedintele CNES, a declarat luni ca spera ca lumina care ajunge la inceputul primaverii pe cometa sa ii poata incarca bateriile lui Philae.

Obiectivul principal al misiunii este ca modulul robotizat sa studieze trecerea cometei la periheliu, adica in cea mai apropiata pozitie de Soare, pe 13 august.

Citeste si  Date reale utilizate pentru a masura Cosmosul

In acest mod, la 11 ani de la lansarea sondei Rosetta de pe Terra, lumea ar putea avea acces in premiera la imagini cu totul spectaculoase: cum se topeste gheata, cum se desprind din astru bucati de piatra si cristale, prin ce transformari radicale trece cometa.

Robotul Philae, greu de aproximativ 100 de kilograme, a fost transportat timp de zece ani pe sonda spatiala europeana Rosetta. Din 12 noiembrie 2014, el este ancorat de cometa 67P Ciuriumov-Gherasimenco. Dupa ce aproape s-a desprins de suprafata astrului, modului a ajuns intr-un loc slab luminat, care nu permite incarcarea bateriilor sale solare.

Ella Moroiu