Pigmenți dispăruți

pigment arta istorie chimieSăptămâna trecută am vizitat, pentru a mia oară, Voronețul. Fiind din Iași, am avut ocazia să văd mânăstirea de sute de ori. Dar, cumva, există un lucru care o face magică de fiecare dată când o văd: albastrul de Voroneț. Un pigment misterios, care încă nu a mai fost recreat. În acest articol vom discuta despre alți pigmenți dispăruți și (aproape) imposibil de obținut.

1. Maro de Mumie (Mummy Brown)

Începând cu secolul XVI, comerțul ilegal cu mumii a devenit o afacere extrem de profitabilă. Cineva venise cu ideea că ar putea fi folosite în scopuri medicinale, iar din acel punct istoric, Europa a început să cumpere mumii întregi sau pe bucăți cu sutele. În plus, mumiile aveau o anumită fascinație, devenind una din „curiozitățile” obligatorii ale colecției unui om bogat sau puternic. Deci, ținând cont că europenii nu aveau nici o greață să consume corpurile decedaților, nu ne miră faptul că s-au gândit să folosească pudra de mumie în scopuri artistice.

mumie pigment dispărut istorie artă
Martin Drolling a folosit extensiv „maro de mumie” pentru această pictură din 1815, acum expusă la Luvru

Praful obținut din mumii era amestecat cu o rășină albă și cu smirnă pentru a obține maro de Mumie (maro egiptean, Caput Mortuum). A fost una din culorile preferate ale pre-rafaeliților, având o anumită transparență foarte frumoasă și o calitate „cărnoasă”.

Acest pigment a început să fie produs în cantități din ce în ce mai mici începând cu secolul XX, parțial din cauza realizării că este făcut din oameni morți de mult și parțial din cauza lipsei mumiilor în piață. A dispărut cu totul în 1964.

2. Galben Indian

Compoziția acestui pigment este destul de controversată. Istoricii vorbesc despre un pigment obținut din urina vacilor hrănite numai cu frunze de mango. Alții considerau că este făcut din pietrele vezicii biliare de la diverse animale. Jon Stenhouse, un chimist din 1844, nu a găsit nici o urmă de amoniac, excluzând astfel originea urinară și, după mai multe experimente, a tras concluzia că „probabil este făcut din seva unei plante sau copac”.

Legenda spune că acest pigment a dispărut odată cu stoparea cruzimii împotriva vacilor sacre, care mureau intoxicate sau înfometate din cauza dietei. De fapt, nu știm exact de ce a dispărut acest pigment. În prezent, se pot face pigmenți pseudo-galben Indian, folosind diverse rețete pe bază de euxantat de magneziu.

Citeste si  Masina timpului - 16 februarie

3. Negru de fildeș

pigmenți dispăruți artă istorie știință
Rembrandt picta adeseori cu negru de fildeș sau de os. Acest portet din 1630 este în Institutul de Artă Chicago

Așa cum îi spune numele, acest pigment este făcut arzând colții elefanților. Folosirea acestui pigment a început din vremea romanilor, dar acum a devenit din ce în ce mai rar din motive evidente. Aproape aceleași rezultate pot fi obținute arzând oasele altor animale, iar pigmenții obținuți se numesc „os carbonizat” (bone char). Se mai pot găsi mostre extrem de scumpe de negru de fildeș obținute din colții elefanților decedați din cauze naturale.

4. Pigmenții din cadmiu

Acești pigmenți sunt aproape dispăruți. În 2014 erau în pericol de a fi interziși în Uniunea Europeană pentru că sunt foarte toxici. Din fericire, în 2015, propunerea a căzut -cadmiul nu este folosit de amatori, iar artiștii profesioniști ar fi rămas fără trei culori extrem de vii, puternice și calde.

Acest pigment a fost creat în 1817 și a început să fie utilizat din 1837. Din cauza rarității acestui element, în continuare acești pigmenți sunt foarte scumpi.

5. Albastrul de Voroneț

Misterul albastrului de Voroneț frustrează minți științifice de mai multă vreme, mai ales că în scopul restaurării mânăstirii, compoziția este esențială. Se zvonea într-o vreme că țuica de prune făcută în mânăstire era un ingredient secret. Un studiu recent a folosit spectroscopie pentru a identifica varii compuși din pigment. S-au descoperit azuritului, lazuritului și a smalțului. Lazuritul a fost obținut prin pisarea pietrelor semiprețioase Lapis Lazuli, importate din est, ori din orient ori chiar din Asia. Dar chiar și acest studiu menționează unii compuși imposibil de identificat, iar acești compuși misteerioși fac imposibilă reproducerea acelui albastru.