Planeta 9. Cautarea continua

Am tot scris pe Sound of Science despre Planeta 9, cea aflata dincolo de Neptun, pe care care astronomii o cauta de cativa ani si nu gasesc altceva decat urmele sale, efectele pe care gravitatia ei le cauzeaza obiectelor din jur, dar exista, oare, cu adevarat un obiect atat de masiv acolo?

Centura Kuiper este o colectie de obiecte mici si inghetate, care orbiteaza Soarele de dincolo de Neptun, la o distanta de 30 UA (UA = unite astronomica, adica distanta Pamant-Soare). Dimensiunea acestor obiecte poate ajunge la diametre de 2.000 de km. Nu sunt altceva decat ramasite ale planetelor, resturi ce nu au mai fost incorporate in ceea ce vedem astazi orbitand steaua din centrul sistemului nostru solar.

Proiectul Outer Solar System Origins Survey (OSSOS) sugereaza o explicatie interesanta in privinta orbitelor acestor obiecte si de ce acestea sunt inclinate, cum ar fi cea a lui Pluto, de exemplu. Calculele matematice si simularile computerizate au aratat ca orbitele pe care le vedem in Centura Kuiper s-ar fi produs daca Neptun s-ar fi format un pic mai aproape de Soare, migrand apoi spre pozitia in care se afla acum. Deplasarea lui Neptun explica orbitele alungite ale obiectelor din centura Kuiper, exceptie facand cateva care se deplaseaza pe traiectorii cu adevarat extreme.

Citeste si  Vom vedea cele mai îndepărtate galaxii din Univers

Planeta 9: Dovezi ale existentei sale?

Orbitele extreme sunt cea mai importanta dovada a existentei unei planete masive dincolo de Neptun. Calculele arata ca numai un obiect foarte masiv ar putea orienta toate aceste obiecte trans-neptuniene in aceeasi directie. Asa a aparut ipoteza Planetei 9.

Astronomii cred ca aceasta ar fi de 10 ori mai masiva decat Terra cu o orbita care variaza ca distanta pana la Soare intre 300 UA si 700 UA.

[sursa]

Am mai scris pe Sound of Science despre Planeta 9.