Planetă formată în jurul unui sistem binar de stele
A fost observata o zona libera in gazul din jurul a doua stele. Astronomii care au descoperit-o cred ca materia lipsa se coaguleaza intr-o planeta, oferindu-ne ocazia unica de a intelege live formarea planetelor. Domeniul SF adora planetele cu doi sori, cum ar fi Tatooine si Magrathea. Pana nu demult, am crezut ca planetele acestea sunt o raritate pentru ca existenta lor ar fi fost conditionata de o distanta foarte mica intre stele, ca ele sa poata fi orbitate ca un singur obiect.
Stim acum ca planetele exista intr-o varietate mare de sisteme binare. Informatiile noi prezentate la intalnirea American Association for the Advancement of Science de sambata ar explica modul in care se formeaza. Studiul s-a desfasurat cu ajutorul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).
„Acest sistem binar a fost suspectat intotdeauna de conditii prielnice formarii unei planete. Noile imagini livrate de ALMA ne arata detalii fara precedent ale proceselor fizice care regleaza formarea planetelor in jurul acestui sistem binar.” – Dr. Andrea Isella, Rice University
Sistemul la care se refera Isella, HD 142527, se afla la 450 ani-lumina departare. In timp ce majoritatea discurilor protoplanetare sunt simetrice, acesta are forma unei semilune, forma influentata de complexitatea campurilor gravitationale ale celor doua stele. Steaua principala este de doua ori mai masiva decat Soarele, iar cea secundara, care o orbiteaza pe prima de la o distanta mai mare decat cea dintre Terra si Saturn, are doar o treime din masa acestuia, lucru care o face de sute de ori mai slaba in stralucire. Planetele care se vor naste din discul de praf vor fi influentate de atractiile gravitationale ale celor doua.
Lipsa gazelor din arcul de disc rosu este probabil rezultatul monoxidului de carbon, gazul predominant din sistem, care ingheata pe particulele de praf.
„Temperatura este atat de scazuta incat gazul se transforma in gheata si se lipeste de particulele de praf. Este un aspect important al formarii planetare. Praful solid trebuie sa se lipeasca pentru a se putea coagula in obiecte mari care apoi sa atraga roci si gaz in mod gravitational. Daca incerci sa lovesti rocile unele de altele, nu vor adera prea usor. Daca lovesti bulgari de zapada, se vor lipi. Cand se formeaza o pelicula de gheata pe particule, cresc sansele de coagulare. Zona rosie marcheaza densitatea mare de particule de praf, dar acolo dispar moleculele de monoxid de carbon.” – Dr. Andrea Isella
ALMA a mai descoperit, de asemenea, posibilitatea formarii unei planete intr-un sistem compus din trei stele.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.