Planetă pitică descoperită în Sistemul nostru Solar

sedna
NASA, ESA and Adolf Schaller

Oamenii de știință au descoperit încă o planetă ce orbitează Soarele la o distanță de aproximativ 13,5 milioane de  kilometri.

Cunoscut ca 2014 UZ224, corpul ceresc face o rotație completă în jurul Soarelui în 1100 de ani și este de așteptat să intre curând în categoria planetelor pitice deja existente în Sistemul Nostru Solar: Ceres, Eris, Haumea, Makemake, și cea mai cunoscută, Pluto.

Deși au fost recunoscute oficial doar cinci planete pitice în Sistemul Nostru Solar, se presupune că ar mai fi cel puțin încă 100 ascunse în Centura Kuiper, o regiune dincolo de orbita lui Neptun, considerată a fi plină cu comete, asteroizi și corpuri planetare de mici dimensiuni.

Descoperită de o echipă de studenți condusă de fizicianul David Gerdes de la Universitatea din Michigan, 2014 UZ224 a fost marcată pe harta enormă a galaxiilor creată de Dark Energy Survey (DES). Ca să detectezi un obiect  al Sistemului Solar într-o hartă imensă a multor galaxii, trebuie doar să te uiți după ceva care se mișcă.

”Când observi un obiect în Sistemul Solar, îl vezi într-un anumit punct, peste ceva timp îl vei observa într-un punct diferit” declară David Geres pentru NPR

Descoperirea a fost confirmată de Uniunea Astronomică Internațională, dar dacă se va decide ca 2014 UZ224 să devină planetă pitică, este o altă problemă.

Citeste si  Soarele ar fi consumat o super-Terra

O planetă pitică se definește prin orbitarea Soarelui și o masă suficient de mică astfel încât sub influența gravitației să devină sferică. Și 2014 UZ224, și o altă nouă planetă pitică desoperită în Sistemul Nostru Solar în iulie, numită 2015 RR245 îndeplinesc criteriile pentru a fi catalogate drept planete pitice. Se estimează că 2014 UZ224 are un diametru de aproximativ 530 de kilometri.

Valentin Ioniță

[sursa]