„Ploaie” intr-o gaura neagra
O echipa internationala de astronauti a detectat pentru prima data un fenomen prezis mai demult. Nori gigantici de gaz rece au fost observati de telescopul ALMA grabindu-se spre o gaura neagra supermasiva la o viteza de 300 km/secunda.
Fenomenul a fost prezis, dar este pentru prima data cand este observat intr-un mod atat de clar. Echipa a analizat un cluster format din 50 de galaxii aflat la 2 miliarde de ani-lumina departare de Calea Lactee. Miezul clusterului este o galaxie uriasa cu un diametru de 600.000 ani-lumina.
Spatiul intergalactic din cluster este ocupat de gaz fierbinte ionizat. Daca sunt intrunite conditiile ideale, gazul se poate raci foarte repede, cazand spre centrul galaxiilor. Gazul fierbinte se raceste foarte repede intr-atat de mult incat se condenseaza transformandu-se in precipitatii.
Intr-o lucrare publicata in Nature, cercetatorii descriu detectarea a 3 asemenea aglomerari de gaz foarte aproape de gaura neagra super-masiva, fiecare cu o masa de peste un milion de ori mai mare decat a Soarelui si cu o dimensiune de zeci de ani-lumina.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.