Pluto e „mai” planetă decât ne-am închipuit
O fi fost Pluto retrogradat din pozitia de planeta acum 10 ani, dar ne-a ramas in suflet in tot acest timp. Cu o adresa indepartata, la marginea Sistemului Solar, si cu inima aceea uriasa pe piept, nu poate fi mai adorabil de atat. Este mult prea fain pentru a apune in obscuritate.
Cele mai noi exemple ale calitatilor sale pot fi gasite in cele mai noi date primite de la sonda New Horizons analizate de oamenii de stiinta. Acestea arata ca interactiunea sa cu vantul solar este unica in „cartierul” nostru. Seamana cu cele pe care le-ar avea planete ca Marte sau Venus, nu un planetoid sau o cometa.
In fiecare secunda, Soarele arunca un vant de plasma cu particule incarcate electric la viteze de aproximativ 160 milioane de km/ora. Modul in care aceste particule interactioneaza cu atmosferele prezente in Sistemul Solar, ale planetelor, planetoizilor, satelitilor si cometelor, ne spune multe lucruri in privinta compozitiei gazului care inglobeaza aceste corpuri cosmice dar si in privinta gravitatiei lor.
De exemplu, pe masura ce vantul solar se apropie de o cometa, va fi incetinit pe o distanta foarte mare, iar influenta subtila a campului gravitational al cometei asupra particulelor incarcate electric ar fi vizibila foarte aproape de obiect.
Cand vantul solar interactioneaza cu o planeta precum Marte, pe de alta parte, gravitatia acesteia influenteaza particulele cu mult inaintea sosirii lor in atmosfera.
Pentru ca Pluto a fost catalogata drept planeta pitica, in aceeasi categorie cu cometele, oamenii de stiinta au crezut ca atractia sa gravitationala nu ar influenta prea mult vantul solar, dar cele mai noi date analizate de la intalnirea din 2015 ne-au aratat o alta realitate. Cand particulele solare se apropie de Pluto, sunt afectata intr-o foarte mare masura de atractia sa gravitationala, ca si cum ar fi o planeta in toata regula, dar pe distante foarte mici fata de suprafata sa, precum o cometa.
Asadar, Pluto este un hibrid. Am reusit, de-a lungul istoriei, sa analizam modul in care interactioneaza toate planetele cu vantul solar, iar ceea ce se intampla cu Pluto e unic. Rezultatele au fost publicate in Journal of Geophysical Research – Space Physics si arata cat de special este Pluto.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.