Pluto
Pe masura ce sonda New Horizons se apropie de Pluto, aflam lucruri interesante.
1.Controversa din jurul clasificarii sale drept planeta pitica
In 2006, Uniunea Internationala a Astronomilor a decis ca nu e planeta ci una pitica. Motivul a aparut dupa descoperirea altor obiecte in Sistemul Solar care au dimensiuni apropiate.
2.Pluto are mai multi sateliti
Pret de decenii, astronomii au stiut de existenta satelitul sau Charon. Sunt atat de apropiate ca dimensiune incat multi au crezut ca ar fi un sistem binar de planete. Pe masura ce stiinta a avansat, iar telescoapele au devenit din ce in ce mai performante, au aparut alti si alti sateliti in jurul lui Pluto – Nix, Hydra, Kerberos si Styx.
3.Charon ar putea avea un ocean
Pare incredibil, dar Charon ar putea avea un ocean. E posibil ca gravitatia lui Pluto sa fi deformat satelitul indeajuns cat sa-l incalzeasca pentru a putea gazdui apa lichida care acum ar fi inghetata.
4.Formarea lui Charon ar fi contribuit la formarea celorlalti
Chiar si cu Luna, oamenii de stiinta cred ca s-a format dupa ce un obiect masiv a lovit Pluto acum miliarde de ani. Acest lucru a dus la o serie de resturi aruncate in jurul planetei pitice care s-au coagulat in satelitii de astazi.
5.Pluto are atmosfera
O fi mic, dar spre deosebire de Luna si Mercur, are un pic de atmosfera intitulata exosfera ce a fost detectata pentru prima data in 1985 si care este compusa in mare parte din azot si metan, iar cand se afla cel mai departe de Soare, exosfera ingheata.
6.Pluto se apropie de Soare mai mult decat Neptun
Am crezut pana acum ca este cel mai indepartat obiect de Soare, dar in realitate, orbita sa o aduce mai aproape de stea decat Neptun. Potrivit NASA, media distantei dintre Pluto si Soare este de 39.5 unitati astronomice, dar poate sa se apropie pana la 29.7 si se poate indeparta pana la 49.7. S-a aflat in interiorul orbitei lui Neptun intre 1979 si 1999.
7.Astronomii cred ca seamana cu satelitul lui Neptun, Triton
Cele doua corpuri au istorii diferite. Triton a fost capturat de gravitatia lui Neptun, care i-a schimbat aspectul si interiorul. Similaritatile ar fi in elementele volatile, atmosfera subtire din azot, gheata si roca. Oamenii de stiinta scot acum fotografii vechi realizate de Voyager 2 pentru a le compara cu imaginile realizate de sonda New Horizons.
8.Pluto ar putea avea inele
Nu este o garantie, dar asta ar sugera o cercetare, ca ar exista un inel format din resturi in jurul lui Pluto. Ar fi o mare surpriza caci mai stim cel putin un asteroid cu asa ceva.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.