NASA va prabusi sonda Juno pentru a proteja viata extraterestra
Misiunea de 1.1 miliarde de dolari a atins un obiectiv indraznet, cand s-a plasat pe orbita planetei Jupiter, dar ce se va intampla in 2018 cand aceasta se va incheia?
Sondele nu au parte de retrageri fericite. Unele au fost aduse acasa si se odihnesc in muzee, dar daca intoarcerea acasa nu face parte din obiectivele lor, cum a fost Hayabusa, care s-a intors cu o mostra dintr-un asteroid, sunt abandonate sau prabusite. Dupa ultima orbitare a planetei Jupiter, va intra in faza de dezorbitare. Este un mod frumos de a spune ca Juno isi va petrece ultimele 5 zile cazand prin atmosfera gigantului gazos. NASA a pregatit o animatie care sa ne arate ce va pati:
Sonda va avea acelasi final ca Galileo in 2003, dar de ce ai prabusi o sonda de 1.1 miliarde de dolari? De dragul extraterestrilor, de aia!
Oamenii de stiinta cred ca cele mai mari sanse de a gasi viata in afara Terrei le-am avea pe Europa, un satelit al lui Jupiter, care ar avea apa sub suprafata inghetata. De asemenea, sansele sunt mari pe Ganymede si Callisto, tot sateliti ai lui Jupiter. NASA, prin intermediul Biroului de Protectie Planetara, are reguli stricte in privinta contaminarii spatiului, mai ales cand vine vorba de locuri pe care dorim sa le cercetam. Nu vrei sa cheltui 1 miliard de dolari pentru a trimite o noua sonda acolo care sa gaseasca organisme pe care tot noi le-am plasat prin contaminare.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.