De ce praful selenar leviteaza deasupra suprafetei Lunii

particule de prafOamenii de stiinta de la NASA au inteles de ce particulele de praf selenar plutesc la o inaltime de doar cativa centimetri deasupra suprafetei lunare, desi nu exista curenti de aer care sa le ridice.

Descoperirea ar putea explica motivul pentru care aceste particule sunt transportate pe distante vaste si procesele care se produc in multe medii vidate, inclusiv in inelele lui Saturn.

Oamenii de stiinta stiau de particulele care leviteaza de mai bine de 50 de ani, acestea fiind si motivul fenomenului de „orizont stralucitor” al Lunii, fenomen observat pentru prima data de astronautii Apollo si de probele Surveyor ale NASA in anii ’60. Cand misiunea Apollo a orbitat fata indepartata a Lunii, a detectat un arc luminos la orizont dupa apus.

In 1994, sonda Clementine a capturat aceasta imagine:

Ceea ce au observat cei din misiunea Apollo a fost detectat si in inelele lui Saturn si pe asteroidul Eros. Fenomenul este dovada deplasarii prafului intr-un mediu lipsit de curenti de aer sau apa. Oamenii de stiinta cred ca explicatia ar fi in energia electrostatica ce incarca aceste particule de praf. Pentru a testa ipoteza, a fost demarat un experiment de laborator pentru a vedea daca particule de praf expuse la raze ultraviolete sau gaze incarcate electric (plasma) s-ar comporta la fel.

Citeste si  Ruta optimă spre Marte imaginată de MIT

In ambele cazuri, particulele au sarit cativa centimetri deasupra suprafetei, iar concluzia a fost ca pe Luna acestea ar difuza lumina, explicand arcul vizibil dupa apus.

[sursa]