Premiera: Confirmarea unui miez solid al Terrei

Ca sa ne intelegem de la inceput: am crezut, pana acum, ca miezul este solid. Modelele confirmau acest lucru, dar nu am avut niciodata o confirmare certa. Pentru prima data, geologii au confirmat ca miezul planetei noastre este, intr-adevar, solid, dar nu la fel de dur pe cat am crezut initial.

Datorita unei noi metode de detectie a undelor seismice de un anumit gen, am descoperit noi caracteristici ale planetei noastre.

Cercetatorii de la Universitatea Nationala din Australia s-au axat pe un val seismic de amplitudine joasa, „J-phase”, ce trece prin miezul planetei, afland astfel gradul de soliditate. Pe masura ce scoarta terestra vibreaza, unde de energie sunt trimise prin interiorul Terrei. Acestea vin in mai multe forme. Unele, descrise drept unde de compresie, imping si trag de planeta noastra precum vagoanele unui tren. Altele ridica si trag in jos materia precum valurile unui ocean. Modul in care un tip de val se transforma in celalalt ne ofera informatii pretioase despre materia prin care unda trece.

O variatie anume, intitulata J-phase, ar trebui sa treaca prin miezul planetei, dezvaluindu-ne informatii privind elasticitatea sa. Asa a fost teoria, cel putin. Unica problema e ca undele acestea sunt foarte slabe ca intensitate, aproape imposibil de detectat, asa ca geologii le-au considerat pana acum un Sfant Graal al seismologiei.

Citeste si  Terra ar putea fi unică printre 700 cvintilioane de planete

Doi cercetatori au gasit o metoda inteligenta de a asculta aceste unde extrem de slabe in intensitate. Metoda se bazeaza pe doi receptori seismici pozitionati pe suprafata planetei si pe compararea datelor primite la cateva ore dupa ce vibratii mari au trecut. Cu destul de multe semnale comparate, putem gasi un tipar. La fel au aflat cat de gros este stratul de gheata antarctica.

„Am descoperit ca miezul este, intr-adevar, solid, dar am aflat ca este mai moale decat am anticipat. Se pare ca, daca rezultatele noastre sunt corecte, miezul are proprietati elastice si ca acesta contine platina si aur.” – Hrvoje Tkalcic, cercetator

[sursa]