Premiera: Un barbat a visat in culori din cauza radioterapiei

Am folosit „din cauza”, nu „datorita”, caci vorbim despre un efect secundar al radioterapiei. Cand aceasta este aplicata creierului, un pacient poate experimenta o sumedenie de efecte secundare, de la dureri de cap si pana la pierderea auzului sau chiar aparitia unor crize.

Dar un efect secundar i-a uimit pe medici. Un pacient diagnosticat cu cancer ocular a visat pentru prima data in culori. Cercetatorii au raportat efectul ca fiind unul cu o durata de cateva saptamani, revenind apoi la alb-negru, dupa ce s-a incheiat si tratamentul.

Daca visele alb-negru iti suna ciudat, felicitari, esti inca tanar. Un studiu din 2008 condus de Eva Murzyn a demonstrat ca pacientii cu varsta sub 25 de ani viseaza in culori si ca sunt de cinci ori mai multe sanse ca cei cu varsta peste 55 de ani sa viseze in alb si negru. Per total, doar 12% dintre noi viseaza complet in alb si negru. Dar nu a fost intotdeauna asa.

In secolul 20, cercetatorii au descoperit ca majoritatea celor chestionati visau in alb si negru. Un studiu din 1942 a raportat ca doar 29% dintre studentii chestionati au avut ocazional vise color, iar pana in 1956, oamenii de stiinta au sustinut ca 15% dintre vise contin culori. Dar prin anii 1960, totul s-a schimbat: visele color au revenit in forta. Un studiu din 1962 a aratat ca exista culori in 82.7% dintre vise, iar cu 6 ani mai tarziu, alt raport a aratat ca visele color sunt experimentate de 69% dintre pacientii treziti din somnul REM.

Citeste si  Experientele aproape de moarte ar putea fi un mecanism de supravietuire

Deci, ce naiba s-a schimbat?

Desi e doar speculatie pana aici, specialistii sustin ca filmele alb-negru au fost de vina in trecut, avand un efect chiar si asupra viselor. Potrivit acestei ipoteze, odata cu aparitia televiziunii color, au aparut si visele in culori.

Revenind la pacientul care a inceput sa viseze in culori in timpul tratamentului cu radioterapie. Doctorii lui au raportat posibilitatea ca efectele radioterapiei sa-l fi trezit periodic pe pacient, ceea ce readucea in subconstient realitatea colorata din jurul sau.

[sursa]