Prima carte ilustrată de Inteligența Artificială

Privesc spre fenomenul Inteligenței Artificiale cu o oarecare teamă, dar nu cu teama de Skynet, care ne va nimici la un moment dat, roboți sătui de exploatarea umană care se înarmează pentru a extermina rasa umană. Nu, îmi este teamă de faptul ca AI-ul va prelua din ce în ce mai mult joburile făcute până acum de oameni. Dezvoltarea AI-ului este un trend și nu ne putem ascunde de el. Nu avem altceva de făcut decât să-l îmbrățișăm și să ne adaptăm.

În premieră în România, poate și în Europa sau, de ce nu, chiar și mondială, se va lansa o carte ilustrată în totalitate de Inteligeța Artificială. O poveste pentru copii frumos colorată și desenată pentru școlari și preșcolari la început de drum, o carte care îi provoacă pe cei mici să își înfrângă teama de necunoscut, la fel cum eu trebuie să îmi înfrunt teama de AI, până la urmă. Povestea ne arată o situație pe care nu o putem controla și care poate fi una favorabilă, și un personaj necunoscut care ne poate deveni prieten, dacă știm să-i căutăm calitățile nu defectele.

Editura Paginarium va lansata „Un monstru în vacanță” pe 29 iulie 2023, ora 10 (dimineata), la Clubul Oamenilor de Știință, pe str. Lahovari nr. 9, București. Voi fi și eu la lansare. Am avut ocazia să arunc o privire și pot spune că sunt impresionat de ce am văzut.

Cartea este o mărturie a faptului că Inteligența Artificială poate fi folosită în educație. Oricât de divinizat ar fi de unii, AI-ul încă se află în „învățare”, motiv pentru care a fost asistat în ilustrarea cărții de catre colegii lui Carmen Ivanov, Octavian Palade și Radu Boeru.

În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini în Midjourney. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI. Fără intervenție umană în procesul de rafinare – adică fără ajutorul neprețuit oferit de Radu Boeru – aceste imagini nu s-ar fi legat la fel de bine. Inteligența Artificială are încă multă nevoie de ingeniozitatea umană pentru a oferi rezultate atât de bine închegate precum cele pe care le puteți descoperi în cartea Un Monstru în Vacanță” – Octavian Palade, cel care a generat imaginile pentru această carte


Faptul că am putut să mă bazez pe inteligența artificială pentru a ilustra această poveste este o dovadă clară că multe alte lucruri care țin de literatură ilustrată, educație sau cultură pot fi înfăptuite cu ajutorul AI. Acest domeniu este în continuă dezvoltare și cu siguranță vom putea crea mai rapid și mai precis imagini pentru diferitele proiecte care necesită ilustrație pentru a putea fi înțelese mai ușor, mai ales de către elevi” – Carmen Ivanov, autoarea cărții

Mă bucur să văd că Radu Boeru îmi împărtășește teama de AI. E bine ca atunci când experimentezi o unealtă ce ar putea deveni conștientă de propria-i existență să o faci cu precauție.

Timpul. O resursă prețioasă și irecuperabilă, care justifică „ajutorul” inteligenței artificiale, cel puțin pentru simplificarea procesului creativ și întrunirea unui termen limită. MidJourney este din punctul meu de vedere StartJourney; va trece mult până când inputul creativ al „inteligenței naturale” nu va mai fi necesar și sper să nu se ajungă vreodată la EndJourney, când mintea umană va deveni irelevantă creativ iar tehnologia va fi cu mult mai imaginativă și productivă decât noi.” – Radu Boeru, artistul grafic care a reușit să aducă toate imaginile la un numitor comun în carte