Primele stele cu mult mai tinere decat am crezut

150205131233-largeNoile harti realizate de satelitul Planck al ESA releva lumina polarizata de la inceputurile Universului de pe intreg cerul, aratand ca primele stele s-au format cu mult mai tarziu decat credeau oamenii de stiinta.

Istoria Universului este o poveste lunga de 13.8 miliarde de ani pe care savantii incearca sa o inteleaga in timp ce studiaza planete, asteroizi, comete si alte obiecte din Sistemul nostru Solar si colectand lumina venita de la alte galaxii si stele.

O sursa importanta de informatii sunt microundele din background, practic fosile ramase de la 380.000 de ani dupa Big Bang. Daca le descifram, intelegem ce se intampla atunci. Datorita inflatiei cosmice, vedem aceste microunde peste tot pe cer. Intre 2009 si 2013, satelitul Planck a studiat cerul pentru a capta aceasta lumina antica in detaliu. Micile diferente in temperatura ne arata zone care difera in densitate in Universul timpuriu, zone in care au aparut stele si galaxii apoi.

Microundele contin indicii privind istoria Cosmosului in polarizarea luminii. Satelitul a captat lumina aceasta si a realizat o harta de inalta definitie a intregului cer. Lumina se polarizeaza atunci cand vibreaza intr-o anumita directie, un efect al fotonilor care se lovesc de alte particule. Exact asta s-a intamplat cand a aparut acest background de microunde in Universul timpuriu.

Citeste si  Gaz spulberat de miezul Caii Lactee cu viteza de 3 mil km/ora

Pe masura ce Cosmosul s-a extins, particulele s-au indepartat unele de altele, iar coliziunile s-au imputinat. Datorita acestui fapt, electronii si protonii s-au putut combina in sfarsit pentru a forma atomi neutri nemafiind in pericol de a fi dezintegrati de fotoni care sa-i ciocneasca, iar fotonii aveau acum indeajuns spatiu sa calatoreasca fara a mai fi tinuti captivi in ceata cosmica. Odata scapati, fotonii au calatori pana in ziua de astazi, cand sunt captati de sateliti precum Planck si analizati.

Polarizarea microundelor arata si mici fluctuatii intre diferite petece. Acestea arata starea Universului in momentul in care lumina si energia au luat-o pe cai diferite, lucru ce poate ajuta la intelegerea materiei, energiei intunecate si materiei intunecate.

Ramane intrebarea locului in care s-au format primele stele.

[sursa]