Primul locuitor electronic din lume. Cum obtii e-rezidenta in Estonia

Jurnalistul britanic Edward Lucas a devenit saptamana aceasta primul locuitor electronic din lume. Identitatea sa digitala supranationala a fost autorizata cu un card special in Estonia – tara recunoscuta pentru inovatiile sale tehnologice – de insusi presedintele acesteia.

Cardul de e-rezidenta nu poate fi folosit ca act de identitate, dar faciliteaza accesul utilizatorului său la o serie de servicii online: sa inregistreze o firma in Estonia, sa faca tranzactii prin conturi bancare din Estonia, sa solicite retete farmaceutice sau sa semneze digital anumite documente. Cardul prevazut cu un microcip de autentificare si insotit de un cititor de carduri care poate genera semnaturi digitale permite asadar oricarui posesor sa aiba acces la toate aceste servicii fara a fi prezent in Estonia si evitand un intreg parcurs birocratic -aflam de pe Think Outside The Box.

Cel mai mare beneficiu al acestui statut este posibilitatea de a avea o semnatura electronica valida in intreaga Uniune Europeana, crede Edward Lucas, jurnalist la The Economist. “Ma pot identifica online si ii pot identifica astfel si pe altii”, spune jurnalistul, citat de The Atlantic. “Asta e una dintre cele mai mari slabiciuni ale internetului. Nu pot sti daca cei care imi trimit emailuri sunt cu adevarat cei care pretind sa fie (poate sunt cyberinfractori care mi-au spart casuta de email). La fel, si mie imi e greu sa dovedesc ca sunt eu”, crede Lucas.

Citeste si  Stickul USB capabil sa-ti arda computerul

Orice persoana, cu orice nationalitate, poate face cerere de e-rezidenta in Estonia. Solicitantul trebuie sa mearga la oficiul pentru Politie si Paza a Granitelor din Estonia, unde completeaza mai multe formulare, face o fotografie tip pasaport si i se iau amprentele, necesare verificarii cazierului juridic. In fine, plateste o taxa de 50 de euro. Daca cererea e aprobata, cardul poate fi ridicat in doua saptamani de la depunerea dosarului.

Pana la finalul anului viitor, autoritatile vor incerca sa transforme procesul pentru ca el sa se deruleze online, iar documentele sa poata fi eliberate prin intermediul ambasadelor din alte tari – dat fiind costul ridicat al deplasarii in Estonia. Pana acum, la coada pentru e-rezidenta s-au inscris circa 13.000 de solicitanti.

Ella Moroiu