Primul robot complet autonom
Robotica trece la un nou nivel. O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard specializați în printarea 3D, ingineria mecanică și microfluide a realizat primul robot autonom construit în întregime din materiale moi. Acest mic robot, denumit “octobot”, deschide calea către o nouă generație de roboți.
Energia electrică și sistemele de control, precum baterii și circuite, care până acum stăteau în calea dezvoltării roboților cu corpuri din material moale, sunt înlocuite cu sisteme similare din materiale moi.
„Prin abordarea noastră de asamblare hibrid, am fost capabili să printăm 3D fiecare dintre componentele funcționale necesare în interiorul corpului moale al robotului, într-o manieră rapidă”, a spus Lewis, profesor la Harvard și membru al echipei.
Caracatițele sunt de mult o sursă de inspirație în robotica ce folosește materiale moi. Ele pot realiza fapte incredibile și demonstra o mare dexteritate și rezistență fără a avea schelet intern.
Octobotul de la Harvard funcționează pneumatic, adică este alimentat cu gaz sub presiune. O reacție în interiorul robotului transformă o cantitate mică de combustibil lichid (apă oxigenată) într-o cantitate mare de gaz, care curge în brațele octobotului și le umflă precum un balon. Echipa a folosit un circuit logic microfluid, un analog moale al unui oscilator electronic simplu, pentru a controla când peroxidul de hidrogen se descompune în gaz în interiorul octobotului.
Legat de sursele de energie, Michael Wehner (coautor), declară: “Partea minunată legată de peroxidul de hidrogen este că o simplă reacție între produsul chimic și un catalizator – în acest caz, platina – ne permite înlocuirea surselor rigide de energie ”
Simplitatea procesului de asamblare deschide calea pentru mai multe proiecte sau modele complexe. În continuare, echipa de la Harvard speră să proiecteze un octobot care să se poată cățăra, să poată înota și să poată interacționa cu mediul său înconjurător.
Un artist.