Problemele spatiale chineze

china
EPA

China a lansat la inceputul lunii septembrie al doilea vehicul spatial in programul Tiangong pentru a construi o statie spatiala. In ciuda succesului lansarii, anuntul a fost umbrit de scaparea de sub control a modulului-prototip Tiangong-1, ce urma sa fie inlocuit, caderea sa fiind una iminenta spre Terra la finalul anului 2017.

Agentia Spatiala Chineza a dezvaluit planurile de a construi o statie spatiala in 2007 si a facut progrese importante de atunci. Tiangong-1 este un modul automatizat ce a fost implicat in 3 andocari cu nava cargo Shenzhou. Shenzhou 9 si 10 au transportat primele doua femei astronaut, Liu Yang si Wang Yaping.

Tiangong-1 a functionat in toata perioada sa de „garantie” de doi ani. Programul original sugera o cadere controlata din orbita stabila urmata apoi de o reintrare in atmosfera. Operatiunea a fost extinsa pentru inca doi ani.

Nu au mai existat calatorii spre modul si nu au aparut vesti noi despre durata extinsa de viata. In martie 2016, Agentia Spatiala Chineza a anuntat ca Tiangong-1 a ajuns la finalul vietii si a dezvaluit faptul ca a pierdut linia de comunicatii cu acesta. La mijlocul lui septembrie, CMSE (Chinese Manned Space Engineering Office) a confirmat ca nu mai poate controla orbita lui Tiangong-1.

Anuntul CMSE nu a venit ca o surpriza pentru cei care lucreaza cu sateliti: toate obiectele aflate pe orbita in jurul Terrei sunt urmarite de agetii guvernamentale si entuziasti amatori. A fost clar de la inceputul anului ca Tiangong-1 nu isi respecta traiectoria planificata, iar calculele acum prezit o cadere spre Terra in 2017.

Citeste si  China va aseleniza un robotel pe "partea intunecata" a Lunii

Desi iesirea de pe orbita nu va fi una controloata, potrivit CMSE cea mai mare parte a satelitului va arde in atmosfera cu sanse foarte mici ca resturile sa ajunga la nivelul solului. Asigurarile chinezilor nu au fost primite fara comentarii. Exista estimari care arata ca multe resturi vor ajunge pe Terra 43 de grade N si S de Ecuator, unde locuieste 90% din populatia globului. Sansele ca cineva sa fie lovit sunt foarte mari: una la 3.200.

Opt tone de metal incandescent vor fi usor de observat pe cer si multi observatori vor urmari obiectul, chiar daca nu stim care va fi punctul reintrarii in atmosfera. Chiar si asa, sa nu uitam ca am supravietuit reintrarii unor obiecte mai mari, precum statia spatiala ruseasca MIR de 150 de tone sau momentul arderii lui Skylab de 77 de tone in 1979.

Petru Stratulat

[sursa]