Progrese în construcția telescopului spațial James Webb

James Webb
Foto: NASA

Lansat în spațiu în 1990, telescopul spațial Hubble a oferit umanității imagini fără precedent din Univers. Deși încă funcțional după 26 de ani, Hubble va fi în curând înlocuit cu un telescop mult mai puternic, construit de NASA în colaborare cu ESA și agenția spațială canadiană – telescopul spațial James Webb.

Cu ajutorul unui set de oglinzi placate cu aur, care vor capta de 7 ori mai multă lumină decât Hubble, telescopul a cărui construcție a costat 8,8 miliarde de dolari, va putea să transmită imagini cu primele stele și galaxii formate în Univers imediat după Big Bang, acum 13,5 miliarde de ani.

Pe lângă faptul că va putea să privească în cele mai îndepărtate regiuni ale Universului, telescopul are suficientă putere încât să identifice exoplanete locuibile. De asemenea, James Webb va oferi oamenilor de știință suficiente informații pentru a stabili veridicitatea teoriilor construite în jurul fenomenului de fluctuație a luminii stelei KIC 8462852, cunoscută și ca Steaua lui Tabby și să confirme sau să infirme teoria megastructurii extraterestre care ar putea estompa lumina stelei.

Citeste si  Ce s-a întâmplat cu sonda Schiaparelli?

James Webb este cel mai mare telescop care va fi trimis în spațiu. Întreaga construcție are o înălțime de 3 etaje, 6,5 tone și mărimea unui teren de tenis, astfel încât telescopul va fi ”împăturit” de 12 ori pentru  a încăpea în racheta Ariane 5 ECA cu care va fi lansat în spațiu și se va extinde automat odată ajuns pe orbită, la 1.500.000 kilometri distanță față de Pământ.

La începutul lunii noiembrie, a fost finalizată construcția elementelor optice și intrumentelor științifice ale telescopului.

Mai jos sunt imagini publicate pe canalul de YouTube al James Webb Space Telescope, surprinse de webcam-ul din interiorul NASA Goddard în timpul pregătirii telescopului pentru ultimele teste:

Telescopul spațial James Webb va fi lansat din Guiana Franceza în octombrie 2018.

Anca Stănescu