Propulsoarele sondei OSIRIS-Rex testate cu succes

OSIRIS-Rex
Foto: NASA

Sonda OSIRIS-Rex, lansată recent de NASA către asteroidul Bennu, și-a pornit la finalul săptămânii trecute pentru prima dată propulsoarele de corecție a traiectoriei. Sonda are patru tipuri diferite de propulsoare, care o ajută să își croiască drumul către Bennu și înpoi pe Pâmânt.

O manevră de corecție a traiectoriei a fost inițial inclusă în planul de zbor al sondei în cazul în care ar fi fost necesară o ajustare a traiectoriei imediat după lansarea de pe 8 septembrie. Însă, lansarea rachetei Atlas V a fost atât de precisă, încât sonda nu a avut nevoie de niciun fel de corecție.

Manevra de schimare a traiectoriei efectuată la finalul săptămânii trecute a durat 12 secunde și a schimbat viteza de deplasare a sondei cu 50 de centimetri pe secundă. Echipa OSIRIX-Rex a testat acum sistemul de corecție a traiectoriei, în vederea pregătirii unei manevre de propulsie mult mai ample programată pentru luna decembrie.

Misiunea avea alocate 11 kilograme de carburant pentru a genera o modificare a vitezei de până la 11 metri pe secundă, dacă era necesar. Datorită faptului că lansarea sondei a păstrat traiectoria atât de precisă și că manevra de corecție a durat doar 12 secunde, OSIRIS-Rex a consumat în timpul acestui proces doar 500 de grame de carburant. Carburantul nefolosit va fi util pentru operațiunile ce se vor desfășura odată ce OSIRIX-Rex ajunge în apropierea asteroidului Bennu.

Citeste si  Asteroid extrem de aproape de Terra pe 5 martie

OSIRIS-Rex se află acum la 14,5 milioane de kilometri de Pământ, în drum spre asteroidul Bennu, din a cărui compoziție speră oamenii de știință să afle cum s-a format și cum a evoluat Sistemul Solar și care e sursa compușilor oganici care au condus la formarea vieții pe Pământ.

[sursa]

Anca Stănescu