Propulsoarele de rezervă ale Voyager 1 au fost pornite după 37 de ani de inactivitate

Anul acesta am sărbătorit 40 de ani de la lansarea celor două sonde spațiale gemene, Voyager 1 și Voyager 2, cele mai îndepărtate și rapide sonde construite vreodată de omenire.

Ambele sonde au contribuit cu o cantitate enormă de informații despre Sistemul Solar, transmise cu ajutorul unor propulsoare care le orientează antenele astfel încât să fie îndreptate către planeta noastră. Acum 3 ani, inginerii misiunii au observat că propulsoarele principale folosite de Voyager 1 în acest scop au început să se degradeze, așa că specialiștii convocați de NASA au decis să încerce să refolosească un set de 4 propulsoare de rezervă inactive încă din 1980.

Săptămâna trecută, pe 28 noiembrie, cele 4 propulsoare au fost pornite pentru prima dată după 37 de ani de ”somn” prin spațiul cosmic. Abia pe 29 noiembrie, după 19 ore și 35 de minute necesare pentru ca semnalul transmis de Voyager 1 să ajungă pe Pământ, NASA a aflat că propulsoarele au funcționat perfect.

Citeste si  Cometa Ciuriumov-Gherasimenco se schimba

Cu ajutorul acestor propulsoare încă utilizabile după 37 de ani de inactivitate, viața sondei Voyager 1 va putea fi extinsă cu aproape 3 ani.

Voyager 1 se află acum în spațiul interstelar, la o distanță de peste 20 de miliarde de kilometri față de Soare. Inginerii misiunii vor încerca un test similar și în cazul propulsoarelor aflate la bordul Voyager 2, care va ajunge de asemenea în spațiul interstelar peste câțiva ani.

Am scris recent despre misiunea Voyager aici, aici și aici.