Proxima b ar putea fi acoperită de apă

Proxima b
Foto: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

În august 2016, astronomii au confirmat existența celei mai apropiate planete asemănătoare Pământului, aflată la doar 4,2 ani lumină de planeta noastră, în sistemul stelar Alpha Centauri.

Proxima b pare că este o planetă telurică, aflată la distanța potrivită față de steaua pe care o orbitează, încât să existe pe suprafața ei apă în formă lichidă care să susțină viața.

O echipă de cercetători din Franța crede nu doar ca planeta conține apă, ci că există șanse ca aceasta să fie acoperită cu totul de apă. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au creat simulări ale compoziției planetei, bazate pe mărimea ei aparentă și au estimat că raza acesteia este între 0,94 și 1,4 ori cea a Pământului.

Raza Pământului, adică distanța de la centrul planetei până la suprafață ei, este de 6.371 km. Astfel, folosind în simulare valoarea cea mai mică pe care o poate avea raza Proxima b, de aproximativ 5.989 km, rezultatele au sugerat că planeta ar fi foarte densă, cu un nucleu metalic care ar cântări două treimi din masa ei totală. În acest caz, dacă pe suprafața planetei ar exista apă, nu ar contribui cu mai mult de 0,05% la masa totală a planetei, situație similară planetei Pământ.

Citeste si  Evacuare de urgenta din cauza celui mai inalt baraj american

Rezultatele celei de a doua simulări, în care a fost folosită valoarea cea mai mare posibilă a razei, au indicat că masa planetei ar fi împărțită în jumătate, între un nucleu stâncos și apă. În acest caz, Proxima b ar fi acoperită de un singur ocean lichid, cu o adâncime de 200 de km.

Ambele simulări au indicat că Proxima b ar avea un strat subțire de atmosferă gazoasă și că temperaturile nu ar crește peste limita rezonabilă existenței apei lichide pe suprafața planetei.

Ipotezele cercetătorilor vor fi confirmate odată ce vor exista instrumentele necesare studierii în detaliu a planetei. Unul dintre aceste instrumente este Telescopul James Webb, programat pentru lansare de NASA în octombrie 2018.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu