Pulsarii cu gauri negre pot fi Sfantul Graal al gravitatiei
Lumina intermitenta emisa de pulsari, cele mai exacte fenomene din Univers, le permite savantilor sa verifice teoria relativitatii a lui Einstein in special atunci cand exista in perechi sau cand o pitica alba interactioneaza cu gravitatia lor. Aceasta teorie ar putea fi mai usor analizata daca ar fi gasite un pulsar alaturi de o gaura neagra.
Pulsarii sunt stele neutronice extrem de dense care sunt de marimea unui oras, cu un diametru de doar 10 km, si care emit radiatii gamma sau raze X de la poli precum un far in timp ce se rotesc de sute de ori pe secunda. Aceste caracteristici le fac ideale pentru a testa validitatea teoriei relativitatii generale, publicata de Einstein in 1915.
„Pulsarii sunt foarte exacti, asa ca orice modificare a rotatiei lor poate fi detectata”, a sus Diego F. Torres, cercetator ICREA al Institutului de Stiinte Spatiale.
Asemenea modificari ar putea aparea daca un alt corp masiv s-ar afla in apropiere, cum ar fi o alta stea neutronica sau o pitica alba. Pitica alba este ceea ce ramane in urma unei stele precum Soarele nostru, dupa ce acesta ramane fara combustibil. Pana acum, sistemele binare formate din pulsari sau pulsar cu stea neutronica sau pitica alba au fost utilizate cu succes in verificarea teoriei gravitatiei.
Anul trecut a fost detectat un pulsar langa o gaura neagra supermasiva, Sagitarius A – cu o masa de milioane de ori mai mare decat a Soarelui, dar inca nu au gasit un pulsar langa o gaura neagra normala sau langa alt corp masiv. Pana acum, combinatia aceasta a fost considerata un adevarat Sfant Graal al gravitatiei, dar alte combinatii ar putea fi castigatoare. Va invitam sa accesati sursa articolului pentru a nu vicia in vreun fel detaliile prin traducerea lor.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.