Putem vedea lumina infrarosie
Ochiul uman nu poate vedea decat o mica parte din lumina, un segment intitulat lumina vizibila, aceea data de fotoni. E ca si cum ai radio-ul pornit pe GOLD FM. Nu poti asculta in acelasi timp Radio Guerrilla. Unii spun ca am putea vedea in infrarosu. Avem nevoie de un laser care pulseaza extrem de repede lumina pe retina.
Celulele din retina ar putea percepe acest gen de lumina, daca ea ar ajunge la ele intr-un mod anume. Savantii de la Washington School of Medicine din Saint Louis au testat celule din retina unor soareci si oameni folosind lasere puternice cu lumina infrarosie pulsatorie. Au descoperit ca atunci cand celuele sunt atinse de aceasta lumina pulsatorie, ele o pot detecta.
Ei au devenit brusc interesati de capacitatea ochilor de a vedea in alta lungime de unda, decat lumina vizibila, dupa ce cativa membri ai echipei au vazut flashuri de culoare verde dupa ce lucrau la un laser cu infra-rosu. Au crezut initial ca asa ceva e imposibil, dar si-au dat seama ca e posibil ca laserul sa-i ajute sa vada lumina in afara spectrului vizibil. Apoi s-au documentat si au aflat ca exista studii care spun ca a ceva ar fi posibil in teorie.
Cum functioneaza ochiul?
Cand o particula de lumina, numita foton, ajunge in ochi, aceasta este absorbita de retina. Retina apoi creeaza o molecula care incepe transformarea luminii in vedere. Cand vedem normal, un numar mare de molecule absoabe un singur foton. Dar daca savantii bombardeaza cu multi fotoni intr-o lumina pulsatorie, e posibil ca doi fotoni sa fie absorbiti simultan, iar energia combinata a particulelor de lumina sa ne ajute sa vedem ce in mod normal este invizibil pentru noi.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.