Religia are efecte similare consumului de droguri
Un studiu mic a evidentiat faptul ca practicile si experientele spirituale activeaza circuitele neuronale asociate recompensei precum iubirea, sexul, jocurile de noroc, drogurile si muzica.
Cercetarea a fost efectuata pe 19 mormoni care, cand li s-a cerut sa „simta duhul sfant”, creierele lor s-au activat intr-un mod familiar, ca si cum ar fi asimilat droguri sau ar fi ascultat o melodie preferata.
Studiul este mic, deci nu putem lua rezultatele drept un adevar fundamental, dar avem parte de primele rezultate despre cum reactioneaza creierul in fata ideii de Dumnezeu, aratandu-ne o imagine fascinanta a rolului religiei in modul in care luam deciziile.
„Incepem sa intelegem cum se activeaza creierul cand participantii experimenteaza stari asa-zis spirituale, divine sau transcedentale. In ultimii ani, tehnologiile de imagistica neuronala s-au dezvoltat si ne permit acum sa adresam intrebari care exista de mii de ani.” – Jeff Anderson, Universitatea din Utah
Chiar daca esti un credincios sau nu, nu putem nega faptul ca religia a avut un rol major in societatea umana de-a lungul epocilor asa ca intelegerea modului in care ne face sa ne simtim ne poate ajuta sa privim intr-unul dintre cei mai importanti actori ai speciei noastre.
Participantii la studiu au fost introdusi intr-un scanner RMNf pentru a vedea ce se intampla in creierele lor cand li s-a cerut sa „simta spiritul”, un aspect al religiei lor care se refera la un sentiment de pace si apropiere de Dumnezeu. Aceste aspecte stau la baza deciziilor pe care mormonii le iau.
Regiunile din creier care s-au activat sunt parte a circuitului neuronal ce raspunde la droguri, junk food si sex. Este vorba despre centrul recompenselor.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.