Visul si diferentele in activitatea cerebrala

stimulare magnetica transcraniana
Foto: Johan Frederik Storm

Cercetatorii de la Universitatea Aalto si Universitatea din Wisconsin au folosit un dispozitiv TMS-EEG, ce imbina stimularea magnetica transcraniana si electroencefalograma, pentru a examina cum este afectata activitatea cerebrala a oamenilor pe durata somnului NREM (Non Rapid Eye Movement), atunci cand viseaza, dar si cand nu viseaza.

Cand somnul NREM al subiectului a durat cel putin trei minute, cercetatorii au generat impulsuri magnetice  care au indus un camp electric slab si au activat neuronii acestuia. Dupa o serie de impulsuri, subiectul a fost trezit folosind sunetul unei alarme si a fost intrebat daca a visat; daca da, i s-a cerut sa descrie visul.

In mod traditional, se considera ca visele au loc doar in timpul somnului REM (Rapid Eye Movement). Totusi, asa cum demonstreaza studiul efectuat de Dr. Gosseries si Dr. Nieminen, jumatate din subiectii treziti din somnul NREM au putut sa descrie visele pe care le aveau.

Citeste si  Rușinea este un mecanism de supraviețuire

Electroencefalograma a aratat ca activitatea cerebrala produsa de impulsurile magnetice a fost mai scurta la oamenii care nu visau, adica cei care erau inconstienti, fata de cei care visau.  De asemenea, cu cat  povestea visului era mai lunga, cu atat EEG-ul subiectului semana mai mult cu cel al oamenilor treji.

Stimularea magnetica transcraniana (TMS) este deja utilizata in tratamentul depresiei si al durerii. In viitor, datele oferite de catre masuratorile TMS-EEG referitoare la starea de constienta pot fi de mare ajutor si in cazul pacientilor care au suferit traume craniene si nu pot comunica.

[sursa][sursa][sursa][foto]