Repararea cromozomilor in timp real

adn, telomeri, cromozomiCapetele cromozomilor, numite telomeri, permit celulelor sa se divida si sa devina nemuritoare. „Telomerii sunt precum capetele de plastic ale sireturilor – impiedica ‘desirarea’ ADN-ului” spune Roger Greenberg, MD, PhD, profesor asociat la catedra Biologia Cancerului de la Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania.

Telomerii raman intacti in cele mai multe tipuri de celule canceroase. Aceasta se intampla cu ajutorul unei enzime specializate numite telomeraza, care adauga in mod repetat secventa telomerilor la capatul cromozomilor. O alta metoda a acestor celule se bazeaza pe un mecanism de reparare a ADN-ului, numit lungire alternativa a telomerilor (ALT). In general, celulele canceroase preiau controlul asupra telomerilor pentru a deveni nemuritoare. 15% dintre cancere folosesc ALT pentru lungirea si mentinerea telomerilor.

Citeste si  Legaturi neuronale asociate cu inteligenta descoperite pentru prima data

Cercetatorii au descoperit ca telomerii folosesc o metoda unica de reparare pentru a produce ADN nou; au numit-o „break-induced telomere synthesis”. Acest proces este cel pe care vor sa-l opreasca in celulele canceroase, dar pana acum nu a fost posibil sa il urmareasca in timpul desfasurarii lui. Odata cu posibilitatea de a-l studia in timp real, apare si posibilitatea de a interfera cu el, si de a impiedica telomerii sa se lungeasca in continuu, ceea ce ar duce la moartea celulei. Sistemul dezvoltat de echipa de cercetare, poate fi primul pas in crearea unor noi medicamente pentru tratarea cancerului.

Ana Maria Nica

[sursa]