Reteta unor planete similare Terrei
Am inteles de ce are nevoie viata pentru a exista si dezvolta cu ajutorul planetei pe care traim, dar nu am fost siguri ca aceeasi reteta poate fi aplicata si in cazul unor exo-planete. Acum, astronomii au gasit dovezi care arata ca reteta de aici poate fi aplicata.
Sistemul nostru solar nu este unul unic. Descoperirea a venit de la instrumentul Harps al Telescopului National Galileo din Insulele Canare. A fost creat pentru a masura cu acuratete masa exo-planetelor de dimensiunea Terrei. Aceste masuratori sunt cruciale pentru a determina densitatati si, deci, compozitii.
Comparand cele 10 exo-planete similare Terrei, oamenii de stiinta au observat ca cele cinci planete cu diametrul mai mic decat 1.6 x al Pamantului releva o legatura dintre masa si dimensiune. Mai mult, Venus si Terra se incadreaza in acest capitol, sugerand ca aceste planete au compozitii similare si ca ar avea in comun fierul. Planetele mai mari au o densitate mai mica, acest lucru indicand existenta unei materii volatile precum hidrogenul sau heliul sau chiar poate a apei.
Iata reteta ideala:
- 1 ceasca de magneziu
- 1 ceasca de siliciu
- 2 cesti cu fier
- 2 cesti cu oxigen
- 1/2 lingurita cu aluminiu
- 1/2 lingurita cu nichel
- 1/2 lingurita de calciu
- 1/4 lingurita de sulf
- apa adusa de asteroizi
Amestecati intr-un bol si dati-i o forma sferica si apoi plasati amestecul intr-o zona locuibila in jurul unei stele tinere. Nu amestecati prea mult. Incalziti pana cand solutia rezultata devine alba si incandescenta. Coaceti timp de cateva milioane de ani si raciti pana cand culoarea se schimba din alb in galbena si apoi spre rosu. Este obligatoriu sa se formeze o crusta si sa nu mai emita lumina. Asezonati cu niste apa si compusi organici. Se va micsora putin in timp ce aburul va iesi, formand norii si oceanele. Faceti un pas inapoi si asteptati cateva milioane de ani pentru a vedea ce se intampla. Daca aveti noroc, va aparea o pojghita pe suprafata acestei noi lumi – biosfera.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.