Roi de micro-sonde lansate spre Jupiter

jupiterMulte micro-sonde, fiecare echipata cu un anumit senzor, vor fi lansate spre norii lui Jupiter pentru a strage date in timp ce cad prin atmosfera. Vor rezista un sfert de ora si vor transmite 20 de megabiti de date, suficiente cat sa-i ajute pe savanti sa-si faca o idee in privinta compozitiei atmosferice.
Sondele care au orbitat planetele indepartate ale Sistemului Solar ne-au oferit informatii valoroase in privinta suprafetei planetelor. Din pacate, pana acum nu am reusit sa trecem de atmosfera pentru a culege date. Odata cu miniaturizarea tehnologiei, micro-sondele ar supravietui maimult timp fara a necesita o parasuta.

Sateliti de mici dimensiuni, micro, nano si cubici sunt deja folositi pe orbita Terrei. Exista limitari in privinta energiei solare pe care o pot capta. Micro-satelitii necesita si o infrastructura substantiala care sa capteze informatiile transmise de ei. Prezenta sondei Juice, apartinand ESA, in sistemul Jovian ce va fi lansata in 2030 va facilita o misiune in tandem care sa transporte roiul de micro-sonde. Misiunea poarta denumirea SMARA.

Citeste si  NASA testeaza avionul cu aripi flexibile

[sursa]