Cu ochii pe Romania, din satelitul Agentiei Spatiale Europene
La sfarsitul saptamanii trecute, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) ne-a făcut o bucurie: a publicat o imagine intitulată „Mozaic romanesc„, pe care ati vazut-o probabil deja circuland pe Facebook si pe Twitter.
Imaginea este rezultatul a 15 scanari radar facute in ultimele doua luni de unul din satelitii Agentiei Spatiale Europene –Sentinel 1A. Scanarile, potrivit Agentiei Spatiale Romane ROSA, s-au facut prin impulsuri radar orizontale si verticale cu polarizare dubla, din care s-a generat culoarea compozit artificiala.
In descrierea fotografiei, ESA arata ca Romania se lauda (inca) cu cea mai vasta zona de paduri virgine din Europa si resurse naturale impresionante – fauna, izvoare minerale si termale. Ursilor bruni si lupilor din zona montana li se adauga varietatea extrem de bogata de pasari, pesti, animale si plante, se mai arata in descrierea citata de Adevarul.
In plus, Bucurestiul va fi in septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregatirii urmatoarelor generatii de oameni de stiinta din domeniul observarii Pamantului, se mai spune pe pagina Agentiei Spatiale Europene.
Despre Sentinel
Potrivit site-ului oficial al Agentiei Spatiale Romane, familia de misiuni Sentinel a fost dezvoltata de ESA cu scopul de a indeplini nevoile operationale ale programului Copernicus, cea de-a doua initiativa spatiala emblematica a Uniunii Europene (dupa sistemul de pozitionare Galileo).
Misiunile Sentinel sunt in numar de sase, iar fiecare dintre ele este bazata pe o constelatie de doi sateliti. Fiecare dintre acestia cantareste 2300 de kilograme.
Sentinel 1 este o misiune radar ce consta intr-o constelatie de doi sateliti, Sentinel-1A si Sentinel-1B, care furnizeaza imagini cu suprafetele de uscat si cele de ocean din Europa, Canada si regiunile polare, indiferent de conditiile meteorologice de zi si de noapte, si in timp aproape real. La fiecare sase zile, satelitii furnizeaza imagini ale intregului Pamant.
Primul satelit, Sentinel-1A, a fost lansat pe o racheta Soyuz de la portul spatial european pe 3 aprilie 2014. In afara de transmiterea datelor catre statiile de sol din intreaga lume pentru diseminare rapida, el este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul satelitilor din European Data Relay System aflati pe orbite geostationare.
Datele de la satelitii Sentinel sunt furnizate in mod gratuit si deschis, iar informatiile brute sunt analizate si prelucrate de furnizori de servicii din sectorul public si privat.
Ella Moroiu
Site fun despre Știință