Final de misiune: Rosetta se va prăbuși controlat

Rosetta final
Foto: ESA

Folosindu-și la maximum timpul și capacitățile pentru a obține observații științifice unice, palpitanta misiune a sondei Rosetta va culmina, pe data de 30 septembrie, cu o coborâre spre o regiune de cratere active de pe ”capul” cometei.

Regiunea, cunoscută sub numele de Ma’at, se află pe cel mai mic dintre cei doi lobi ai cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Este locul în care se află mai multe cratere active, mai mari de 100 m în diametru și de 50-60 m adâncime – de unde-și au originea mai multe dintre jeturile de praf pe care aceasta le aruncă în urma sa.

Rosetta va fotografia prima oară aceste structuri fascinante pe 30 septembrie: sonda va ținti un crater de 130 m lățime, bine definit, pe care echipa misiunii l-a numit Deir el-Medina, după o structură cu un aspect similar aflată într-un oraș antic egiptean cu același nume.

„Deși Rosetta zboară în jurul cometei de doi ani, menținerea ei în siguranță pentru ultimele săptămâni ale misiunii într-un mediu imprevizibil și îndepărtat va fi cea mai mare provocare a noastră” spune Sylvain Lodiot, manager de operațiuni spațiale ESA. „Deja se simte diferența de atracție gravitațională pe măsură ce ne apropiem de cometă: datorită acesteia trebuie corectat cursul sondei prin mici manevre. Dar așa, mergând pas cu pas, ne putem antrena pentru coborârea finală.”

Rosetta final
Foto: ESA

Ultima rotire va fi completă pe 24 septembrie. Apoi, după o scurtă serie de manevre necesare pentru a alinia sonda cu locul de impact, vor fi executate toate manevrele necesare care o vor pune pe traiectorie descendentă către suprafața cometei. Manevra de aterizare va avea loc în seara zilei de 29 septembrie cu o coborârea de la o altitudine de aproximativ 20 km. Practic, sonda va cădea încet, în scopul de a maximiza numărul de măsurători științifice care pot fi colectate și trimise pe Pământ înainte de impactul acesteia cu cometa.

Citeste si  Roboțelul Philae s-a stins pentru totdeauna

Se preconizează ca impactul să aibă loc în jurul orei 11:20 UTC, cu incertitudinile legate de traiectoria exactă a sondei și influența gravitației la apropierea de cometă. Luând în considerare cele 40 minute  necesare ca semnalul de la Rosetta să ajungă pe Terra, rezultă o confirmare a impactului așteptată la centrul misiunii ESA din Darmstadt, Germania, la ora 12:40 UTC (14:40 ora României). Timpii vor fi actualizați pe măsură ce traiectoria este ajustată.

„Este greu de crezut că incredibila odisee de 12.5 ani a sondei Rosetta este aproape de final, dar ne așteptăm să analizăm multe decenii de acum încolo toate datele culese de aceasta. A fost o misiune de pionierat ce se apropie de sfârșit și care și-a lăsat cu siguranță amprenta din punct de vedere tehnic, științific și public, fiind un succes remarcabil, cu realizări incredibile, care contribuie la înțelegerea actuală și viitoare a sistemului nostru solar”, adaugă Patrick Martin, managerul misiunii Rosetta ESA.

Ștefan Chirilean

[sursa]