Final de misiune: Rosetta se va prăbuși controlat

Rosetta final
Foto: ESA

Folosindu-și la maximum timpul și capacitățile pentru a obține observații științifice unice, palpitanta misiune a sondei Rosetta va culmina, pe data de 30 septembrie, cu o coborâre spre o regiune de cratere active de pe ”capul” cometei.

Regiunea, cunoscută sub numele de Ma’at, se află pe cel mai mic dintre cei doi lobi ai cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko. Este locul în care se află mai multe cratere active, mai mari de 100 m în diametru și de 50-60 m adâncime – de unde-și au originea mai multe dintre jeturile de praf pe care aceasta le aruncă în urma sa.

Rosetta va fotografia prima oară aceste structuri fascinante pe 30 septembrie: sonda va ținti un crater de 130 m lățime, bine definit, pe care echipa misiunii l-a numit Deir el-Medina, după o structură cu un aspect similar aflată într-un oraș antic egiptean cu același nume.

„Deși Rosetta zboară în jurul cometei de doi ani, menținerea ei în siguranță pentru ultimele săptămâni ale misiunii într-un mediu imprevizibil și îndepărtat va fi cea mai mare provocare a noastră” spune Sylvain Lodiot, manager de operațiuni spațiale ESA. „Deja se simte diferența de atracție gravitațională pe măsură ce ne apropiem de cometă: datorită acesteia trebuie corectat cursul sondei prin mici manevre. Dar așa, mergând pas cu pas, ne putem antrena pentru coborârea finală.”

Rosetta final
Foto: ESA

Ultima rotire va fi completă pe 24 septembrie. Apoi, după o scurtă serie de manevre necesare pentru a alinia sonda cu locul de impact, vor fi executate toate manevrele necesare care o vor pune pe traiectorie descendentă către suprafața cometei. Manevra de aterizare va avea loc în seara zilei de 29 septembrie cu o coborârea de la o altitudine de aproximativ 20 km. Practic, sonda va cădea încet, în scopul de a maximiza numărul de măsurători științifice care pot fi colectate și trimise pe Pământ înainte de impactul acesteia cu cometa.

Citeste si  Noua generație de costume spațiale dezvăluită de Boeing

Se preconizează ca impactul să aibă loc în jurul orei 11:20 UTC, cu incertitudinile legate de traiectoria exactă a sondei și influența gravitației la apropierea de cometă. Luând în considerare cele 40 minute  necesare ca semnalul de la Rosetta să ajungă pe Terra, rezultă o confirmare a impactului așteptată la centrul misiunii ESA din Darmstadt, Germania, la ora 12:40 UTC (14:40 ora României). Timpii vor fi actualizați pe măsură ce traiectoria este ajustată.

„Este greu de crezut că incredibila odisee de 12.5 ani a sondei Rosetta este aproape de final, dar ne așteptăm să analizăm multe decenii de acum încolo toate datele culese de aceasta. A fost o misiune de pionierat ce se apropie de sfârșit și care și-a lăsat cu siguranță amprenta din punct de vedere tehnic, științific și public, fiind un succes remarcabil, cu realizări incredibile, care contribuie la înțelegerea actuală și viitoare a sistemului nostru solar”, adaugă Patrick Martin, managerul misiunii Rosetta ESA.

Ștefan Chirilean

[sursa]