Sonda Rosetta se va prabusi controlat pe cometa

Cometa 67p
ESA

In urma cu doi ani, Umanitatea s-a oprit pentru a privi cum o sonda scrie istoria pe masura ce a ajuns din urma o cometa ce se deplasa cu o viteza de 18 km/secunda pentru a aseza usor pe suprafata ei un robotel.

Acum a venit momentul finalului pentru ca vineri dupa-amiaza, ESA va aduce sonda, ce s-a deplasat impreuna cu cometa pana acum, pe suprafata ei. Va fi un moment dulce-amarui pentru ca vorbim despre sfarsitul unei misiuni ce a durat 12 ani si care ne-a adus informatii importante despre inceputurile Sistemului Solar.

In martie 2004, sonda Rosetta, ce cantareste 3 tone, a fost lansata cu robotelul Philae la bord si a calatorit 6.4 miliarde de km prin Sistemul Solar pentru a se intalni cu cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko pe 6 august 2014. De atunci, am trecut prin emotii puternice, cand Rosetta a facut fotografii foarte detaliate cometei sau cand Philae a gasit molecule organice pe suprafata la 60 de ore dupa asolizare si inainte de a ramane fara energie electrica.

Citeste si  Cometa C/2020 F3 NEOWISE este vizibilă cu ochiul liber

Pana acum, ne-am luat deja ramas bun de la partenerul ei izolat pe cometa intr-un con de umbra ce nu-i permite reincarcarea bateriilor cu ajutorul luminii solare. A sosit momentul sa ii spunem la revedere si sondei care l-a purtat miliarde de km. Chiar si in acest moment al fatalitatii, Rosetta va face analize si le va trimite chiar inainte de a se ciocni de obiect, iar acestea vor fi cele mai importante date ale misiunii: fotografii, temperatura de la suprafata, densitatea prafului, vant solar si camp gravitational.

ESA incheie misiunea acum pentru ca Rosetta ar insoti cometa pe masura ce aceasta se va indeparta de Soare si, bazandu-se pe lumina solara, va ramane in curand fara energie.

Petru Stratulat

[sursa]