S-ar putea sa traim intr-o holograma infinita
Quarcii si leptonii sunt temelia materiei si sunt extrem de mici. Pana si cel mai mare quark are doar un ato-metru, adica o miliardime dintr-o miliardime dintr-un metru. Daca dai zoom de un miliard de ori si treci de zeptometre si yoctometre, ajungi intr-o zona compusa din elemente care nu au nume. Continuam zoom-ul, de o suta de milioane de ori si abia atunci atingi limita, adica: lungimea plank. Calculul e simplu: 1.6 X 10 la puterea -35. E cea mai mica parte din Univers. Dincolo de acest punct, se spune, distanta nu mai exista.
Cat de mic inseamna mic? Ai avea nevoie de mai multe lungimi plank pentru a parcurge in diametru un bob de nisip decat ti-ar trebui nisip pentru a acoperi Universul.
De aici intrebarea: daca proprietatile materiei sunt unele cuantice, cum sta treaba cu matricea spatiu-timp? Este universul un continuum lin, asa cum spunea Einstein in teoria relativitatii, sau format din pixeli ori punctulete care compun o holograma?
Explicatia unui experiment este atat de complicata ca nu am inteles nimic din ea.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.