Doi noi sateliți lângă Uranus?

uranus
E. Karkoschka et al, NICMOS, HST; NASA

Cercetătorii au reanalizat datele colectate de nava spațială Voyager 2 în anul 1986 și se pare că au găsit dovezi ale existenței a două luni nemaivăzute până acum ascunse între inelele lui Uranus.

Uranus, a treia cea mai mare planetă din Sistemul nostru Solar, are deja 27 de sateliți despre care știam. Aceștia doi se pare că orbitează planeta la cea mai mică distanță dintre toți ceilalți sateliți naturali și cauzează perturbări în inelele sale cele mai apropiate.

Deși Saturn este cea mai cunoscută planetă deținătoare de inele ce orbitează Soarele, nu este singura. Și ceilalți giganți gazoși, Jupiter, Uranus și Neptun, dețin la rândul lor inele.

Nu am avut multe oportunități pentru a studia Uranus, dat fiind faptul că se află la o distanță de 20 de ori mai mare de Soare decât Pământul, cea mai mare parte a informațiilor provenind de la trecerea prin apropiere a lui Voyager 2 acum 30 de ani.

Doi oameni de știință de la Universitatea din Idaho au reluat analizarea datelor pentru a arăta că există o anomalie între două dintre cele 13 inele ale lui Uranus, care se numesc Alpha și Beta. Acestea prezintă o ondulare care sugerează ca sunt atrase de două luni de mici dimensiuni.

Citeste si  Evul Mediu se afla la un pas distanta

Cum de nu au fost văzute de Voyager 2?

Studiile sugerează că lunile sunt atât de mici și întunecate încât s-au pierdut în întunericul spațiului pentru sonda spațială. Prin „întunecat” se înțelege că abia reflectă ceva lumină.

Cei doi cercetători, Rob Chancia și Matthew Hedman, au constatat că perturbările dintre inele Alpha și Beta sunt similare cu cele cauzate de atracția altor luni ale lui Uranus precum Cordelia și Ophelia. Ei afirmă că dacă aceste două luni există, ele măsoară undeva între 4 și 14 km în diametru.

Momentan, descoperirea este departe de a fi confirmată, iar cercetătorii sunt încă în proces de publicare și documentare. Întregul material existent este disponibil aici.  Pentru mai multe informații, echipa pregătește observarea lui Uranus cu telescopul Hubble.

Este un an bun pentru Sistemul nostru Solar, cu o nouă planetă pitică descoperită săptămâna trecută și o alta în iulie, precum și o lună ascunsă la marginea Sistemul nostru Solar.

Valentin Ioniță

[sursă]