ScienceMatters: Poveștile pot să aștepte. Știința nu.
ScienceMatters este un startup lansat în februarie în Elveția, care vrea să readucă în atenția oamenilor faptul că în ceea ce privește domeniul științei, adevărata unitate de măsură ar trebui să fie observațiile/rezultatele și nu poveștile care înfășoară descoperirile științifice.
Pornind de la nemulțumirea cu privire la faptul că publicații de știință ca Cell, Nature sau Science au o rată de acceptare și publicare a articolelor științifice de doar 5-10%, ScienceMatters a creat cadrul celorlalți 90-95% dintre oamenii de știință de a-și face cunoscute observațiile.
Potrivit afirmațiilor fondatorului startup-ului, Lawrence Rajendran, în prezent, pentru a fi acceptați de publicațiile prestigioase, oamenii de știință trebuie să își îmbrace descoperirile într-o narațiune cât mai atractivă în ochii editorilor, eludând astfel adevăratul scop al descoperirilor științifice.
În schimb, ScienceMatters acceptă publicații care au o bază solidă a observațiilor efectuate, pe care le supune ulterior unor verificări ”oarbe”, în care autorul lucrării și editorul nu se cunosc, asigurând astfel obiectivitatea deciziei de publicare, bazată doar pe conțintul studiului științific.
Echipa din spatele ScienceMatters, acceptată la acceleratorul de startup-uri MassChallenge din Elveția, sugerează oamenilor de știință printr-un mesaj publicat pe pagina de instrucțiuni pentru autori, că publicarea nu ar trebui să mai constituie un obiectiv în sine, ci doar un mijloc de a răspândi știința.
Toate lucrările publicate pe ScienceMatters pot fi accesate gratuit. De asemenea, primele 500 de lucrări transmise spre publicare sunt gratuite.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).