Secretul Științific pentru Slăbit – I

Ținând cont că în medie lumea pune cam 1kg de sărbători și că una din cele mai frecvente „promisiuni” de Anul Nou este „voi slăbi”, ne-am gândit că ar fi un moment oportun să vă împărtășim secretul științific pentru slăbit.

Dar, ca orice alt quest mitic -pentru că asta reprezintă slăbitul pentru mulți- trebuie să treceți prin trei quest-uri pentru a ajunge la comoară. Dar „comoara” nu va fi o dietă magică, ci știința pentru a slăbi sănătos.

Primul quest – mituri despre slăbit

1. Dacă mănânci târziu, te îngrași

Cu toții știm acest sfat. Nu mai mânca seara și, puf!, miraculos, vei slăbi.

Cercetători din Israel au comparat două loturi de persoane timp de șase luni: un lot care mâncau masa principală dimineața și un lot care o mâncau seara. Cei din al doilea lot nu numai că erau mai satisfăcuți cu dieta, dar au slăbit în medie cu 10% mai mult față de cei din primul lot.

Totuși, multe persoane care mănâncă târziu, se îngrașă. De ce-ul un pic mai încolo.

2. Dacă sari peste micul dejun, te îngrași

Adevărul este că nu știm. Este foarte greu să cuantifici ce înseamnă un „mic dejun” și la ce oră „breakfast” devine „brunch”. Din acest motiv există o balanță de studii contradictorii și încă nu am găsit un studiu convingător pentru o opinie sau alta.

3. Dacă mănânci mai puțin de mai multe ori, vei slăbi

Nu s-a găsit nici o legătură între numărul de mese și slăbit. Dimpotrivă, unele studii sugerează că mai multe mese predispun la îngrășare. Mai mult, cine are timpul să-și facă trei mese principale și trei gustări sănătoase zilnic?

4. Băuturile „fără zahăr” slăbesc

„Fără zahăr” = cu zahăr artificial. Și, chiar dacă încă nu știm cam cât de sănătoase sunt aspartamul sau sucraloza, știm că a bea ceva „fără zahăr” de fapt îngrașă mai mult. Știința are mai multe idei despre acest fenomen, principala fiind că aceste băuturi păcălesc corpul în a fi mai înfometat.

5. În caz că nimic nu merge, variante extreme ca:

Legatul dinților este o măsură destul de controversată. Există destul de puține studii pe ceastă procedură ce presupune mișcorarea spațiului buco-oral și trecerea pe o dietă semi-solidă, dar am găsit totuși un studiu care arată că după ce s-au scos firele, pacienții s-au îngrășat la loc. Ca medic, mi se pare o variantă extremă de slăbit, care în afară de riscuri și frustrări, s-ar putea să aducă puține beneficii.

Citeste si  Natalitatea, între mame și natură

Introducerea unui tub nazo-gastric este o procedură care elimină mâncatul efectiv, alimentația realizându-se prin soluții speciale care se administrează direct în stomac. Practic, corpul se panichează și pacientul arde multe calorii repede, dar în nici un caz nu este o soluție optimă. Sau, mai bine, există varianta „romană” high-tech, prin care se inserează un tub pentru a scoate ce ai mâncat din stomac.

Implantul electric vagal, aprobat pentru folosire în SUA în 2015, trimite impulsuri stomacului care îl informează că este plin. Astfel, stomacul este păcălit să se „sature” mai devreme.

Diverse tipuri de chirurgie bariatrică, de la inserarea unui inel gastric și până la micșorarea volumului stomacului. Sunt metode chirurgicale, invazive, folosite numai pentru cazurile de obezitate extremă.

Pastilele pentru slăbit. Ca medic, încă nu am auzit de o pastilă care să fie 100% sigură. Motivul e simplu – metabolismul este extrem de complex. Există o sumedenie de factori care compun metabolismul, de la mici proteine care se găsesc și în stomac și în creier și care dau senzația de foame și până la glanda tiroidă. Dacă influențezi unul din acești factori, există toate șansele să influențezi și alții și, astfel, să crească riscul de depresie, infarct miocardic, diaree (după caz).

Dacă sunteți curioși despre cum funcționează metabolismul, în partea a doua voi încerca să-l descriu pe scurt. Pentru că înțelegerea metabolismului vă va permite să știți cum să slăbiți.