Sedna

sednaPe 15 martie 2004, NASA a finantat o echipa care a descoperit cel mai indepartat obiect ce orbiteaza Soarele. Este un corp ceresc, apropiat de dimensiunea unei planete, de trei ori mai departe de Terra decat Pluto.

„Soarele este atat de mic la acea distanta, incat l-ai putea bloca in totalitate cu un varf de ac”, a spus Dr. Mike Brown. Obiectul poarta denumirea de Sedna si se afla la o distanta de 13 miliarde de km in cele mai indepartate zone ale Sistemului Solar.

Este aproape cat Pluto si are culoarea rosie, a doua ca nuanta dupa Marte. A fost descoperita pe 14 noiembrie 2003 cu ajutorul telescopului Samuel Oschin de 122 cm. Dupa doar cateva zile, telescoape din Chile, Spania, Arizona si Hawaii au gasit si ele obiectul pe cer.

Se afla la o distanta incredibil de mare de Soare, in cea mai rece zona a Sistemului Solar, unde temperatura nu sare niciodata de -240 de grade Celsius. Planetoida este chiar mai rece pentru ca se apropie foarte putin de soare in miscarea sa de revolutie, care dureaza 10,500 de ani. Punctul cel mai indepartat al Sednei este de 130 de miliarde de km de Soare, adica de 900 de ori mai mare decat a noastra fata de stea.

Orbita eliptica a Sednei este surprinzatoare. Seamana cu orbitele obiectelor aflate in Norul Oort. Acesta este sfera populata de comete latente ce s-a format odata cu Soarele si care inconjoara intreg Sistemul, ca o coaja de ou, dar Sedna se afla de 10 ori mai aproape de Soare decat Norul Oort. Exista speculatii care spun ca acest nor Oort interior s-ar fi format dupa ce o stea ar fi trecut pe langa Norul Oort, miscand obiectele de acolo prin gravitatia sa.

Citeste si  Urme de hidrogen dintr-o galaxie de la 5 mld. ani-lumină

Anumite informatii spun ca Sedna ar putea avea si un satelit. Savantii spera sa poata cerceta obiectul cu ajutorul lui Hubble. Suprafata planetoidei a fost analizata cu ajutorul celui mai mare telescop optic si infrarosu, Frederick C. Gillett Gemini cu un diametru de 8 metri de pe Mauna Kea, Hawaii, dar savantii tot nu au inteles cum este aceasta.

Peste 72 de ani, va fi mai aproape de Terra, dar undeva mai departe decat Pluto. Ultima data cand a fost atat de aproape de Soare, Terra se afla in Era Glaciara, iar data viitoare cand se va mai apropia, Pamantul va arata cu siguranta cu mult diferit.

[sursa]