Semnal cosmic, inca neexplicat

frbExista pana acum 22 si tot nu stim ce sunt, ce inseamna sau din ce parte a Universului vin – eruptii radio violente care au durata de cateva milisecunde, dar cu o luminozitate de miliarde de ori mai mare decat orice am vazut pana acum in galaxia noastra.

Ultima asemenea eruptie detectata este dintre cele mai ciudate – dupa ce s-au uitat prin toate lentilele de telescop pe care le-au avut la dispozitie, specialistii spun ca sunt departe de a rezolva misterul.

FRB-urile, eruptiile radio adica, sunt cele mai misterioase si explozive semnale din Univers si au fost asociate cu orice de la microunde si pana la nave spatiale extraterestre.

Cu doar 22 asemenea semnale confirmate pana acum, ai putea spune ca sunt destul de rare, dar oamenii de stiinta cred  ca sunt un fenomen des intalnit in Univers. Acestia cred ca exista peste 2.000 care apar in Univers pe zi. Motivul pentru care le detectam atat de greu este acela al duratei foarte scurte – in jur de 5 milisecunde pana dispar, si abia anul acesta specialistii au putut confirma faptul ca vin din spatiu si nu din interferente terestre.

Dar faptul ca vin din spatiu e cam singura confirmare de pana acum… O noua lucrare analizeaza o eruptie radio intitulata FRB 150215 ce a fost detectata in timp real de radio telescopul Parkes din Australia pe 15 februarie 2015. Iata-l:

Citeste si  Gaurile negre ne pot distruge de la ani-lumina departare

signal 1

signal 2

Primul motiv pentru care eruptia este una misterioasa si deosebita de toate celelalte e ca a fost detectata de radio telescoape din toata lumea, dar fara a afla ceva lasat in urma de ea. A aparut si a disparut imediat.

„Eruptia a fost analizata de 11 telescoape  care analizeaza in radio, optica, raze X, raze gamma si emisii de neutrini. Nu au fost detectate urmari”  – raportul cercetatorilor

Cum este posibil ca ceva care genereaza atat de multa energie, cat 500 de milioane de stele precum Soarele, sa nu lase nici o urma?

Al doilea motiv pentru care FRB 150215 este ciudata e ca nu ar fi trebuit sa o detectam de pe Terra, avand in vedere directia din care a venit din Spatiu, trecand printr-o zona extrem de densa a Caii Lactee. Se pare, totusi, ca semnalul a trecut printr-un fel de gaura in densitatea galaxiei, ajungand la noi.

[sursa]