Ai senzatia ca esti privit?
Esti familiar cu senzatia ca ai fi privit de cineva? Nu stii de ce, dar deodata esti convins ca cineva se uita in directia ta chiar si atunci cand te afli singur in casa? Este o „eroare” a creierului sau simtim cu adevarat ceva ce chiar se intampla?
Potrivit stiintei, s-ar putea sa fie pe bune, datorita unor studii care au analizat persoanele cu deficiente de vedere. Acestea ne-au aratat cum creierul are aceasta abilitate de a simti ce se intampla in jurul sau chiar si atunci cand nu vedem.
Dupa cum a explicat foarte bine Tom Stafford pentru BBC Future, cercetarile au aratat ca ochii primesc mai multa informatie decat cea procesata de cortexul vizual, partea aceea din creier responsabila de vederea constienta si de cartografierea noastra a lumii.
Un studiu publicat in 2013 a analizat un individ orb din punct de vedere cerebral, ceea ce inseamna ca ochii ii functionau dar informatia nu putea fi procesata de cortex. Nu poate vedea in mod constient ce se afla in jurul sau, dar creierul primeste informatia de la ochi. Afectiunea aceasta ne ofera sansa sa aflam rolul ochilor dincolo de ceea ce stim ca putem vedea.
In acest caz, i-au fost plasate fotografii cu chipuri in fata. Unele il priveau direct, altele aveau ochii indreptati in alta directie. Individul nu a vazut constient aceste fotografii, asa cum le-am vedea noi, dar specialistii au observat o crestere a activitatii amigdalei, cand privirea celor din fotografii era indreptata spre subiect.
Amigdala este acea parte din creier care declanseaza sentimentul de frica si alte emotii. Tot amigdala se ocupa si de recunoasterea faciala. O fi creierul antrenat sa recunoasca subconstient persoanele care ne privesc, chiar daca acestea s-ar afla in vederea periferica?
Ideea ca putem simti cand cineva ne urmareste este sustinuta de un alt studiu care ne arata ca simtim diferenta intre o persoana care ne fixeaza cu privirea, sau care priveste in alta directie, aflata in raza noastra vizuala, inca de la varsta de 4 luni.
Contactul vizual este o abilitate sociala pentru ca ne ajuta sa comunicam si sa facem schimb de informatii, si poate ca acesta este motivul pentru care creierul ar fi dezvoltat un asemenea skill. Acestea fiind spuse, abilitatea de a simti ca suntem priviti s-ar aplica doar in cazul in care persoana respectiva se afla in raza noastra vizuala. Totul se intampla prin intermediul ochilor. Pana cand nu vom avea si unul in ceafa, nu putem sti daca suntem priviti atat timp cat persoana respectiva s-ar afla in afara razei vizuale.
Mai multe experimente au aratat ca nu putem simti cu adevarat persoanele care ne-ar privi din spate, desi stiinta ar avea cateva explicatii pentru acest sentiment, care ne determina uneori sa ne intoarcem pentru a verifica. O posibilitate ar fi aceea ca la un moment dat ai privit in spate, unde o persoana a facut contact vizual cu tine, dupa care ai simtit ca cineva te priveste mai tarziu. O alta explicatie ar fi ca ceva ar fi dat de gol existenta cuiva in spatele tau (poate un sunet slab). Un studiu din Australia a dovedit ca avem impresia ca suntem urmariti daca nu putem determina directia privirilor din jurul nostru, ca de exemplu a celor care poarta ochelari de soare.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.