In septembrie: Ziua Galactica
Vietile noastre sunt impartite in functie de deplasarea obiectelor astronomice. Rotatia Terrei in jurul Soarelui creeaza baza zilelor si anilor, dar deplasarea noastra in jurul centrului galaxiei nu este deloc luata in seama.
Pentru a se ocupa de asta, un grup de entuziasti ai stiintei a lansat Ziua Galactica (Galactic Tick Day), ce anul acesta pica pe 29 septembrie. Evident, un tur in jurul centrului galactic nu este o perioada prietenoasa cu oamenii, asa ca mintile din spatele proiectului au ales o mica parte a celor 225 milioane de ani necesari pentru a inconjura galaxia.
Orbita Soarelui in jurul centrului galactic a fost impartita in 360 de grade, dar fiecare grad masoara sute de mii de ani, dar are si subdivizii care pot fi impartite in 60 de parti, arc-minute, si fiecare arc-minut este impartit in 60 de arc-secunde. Chiar si asa, depasim speranta de viata a oamenilor. Asa ca au impartit arc-secunda in 100 de parti.
Asta inseamna ca Ziua Galactica are loc o data la 633.7 de ani, ceea ce corespunde unei centi-arc-secunde, adica 0.0000077% a orbitei Soarelui in jurul Centrului Galactic. Acest eveniment isi are inceputul arbittrar pe 2 octombrie 1608, ziua in care Hans Lippershey a patentat primul telescop. Evenimentul de anul acesta ar fi fost a 235-a Zi Galactica.
Desi evenimentul nu se afla oficial in nici un calendar, este o amintire interesanta a faptului ca zilele si anii de pe Terra fac parte dintr-un ceas cu mult mai mare.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.