Cautam extraterestrii privind cerul, literalmente

Astronomii cred ca exista posibilitatea ca extraterestrii sa foloseasca flash-uri luminoase pentru a ne atrage atentia.

Inca de la aparitia radioului, oamenii tot asculta stelele, intrebandu-se daca sunt singuri in univers, dar, daca viata extraterestra inteligenta chiar exista, ar putea folosi alte tehnologii pentru a comunica. Atronomii au inceput nu doar sa asculte ci sa si priveasca stelele pentru a cauta semne extraterestre ce ar putea veni prin fascicule laser.

Institutul SETI, cel responsabil de identificarea semnalelor artificiale sosite din univers, a anuntat ca echipa sa va incepe o vanatoare de tehnologie extraterestra cu ajutorul Very Energetic Radiation Imaging Telescope Array System (VERITAS) de la Observatorul Fred Lawrence Whipple din Amado, Arizona.

Cu VERITAS, astronomii vor scana cerul noptii pentru flash-uri de lumina de cateva nano-secunde ce ar putea veni de la stele invecinate. Aceste pulsuri de lumina ar depasi luminozitatea stelelor si ne-ar putea indica o metoda de comunicare artificiala.

VERITAS a fost folosit pentru a observa Steaua ciudata a lui Tabby, cea care, se credea, ar fi putut avea in jurul sau o sfera Dyson construita de o civilizatie extraterestra pentru a-i recolta energia. Ipoteza a picat dupa mai multe masuratori, dar a stat in picioare in fazele incipiente ale cercetarii.

Citeste si  Cele mai recente imagini cu Marea Pată Roșie de pe Jupiter

Din lista de 1 milion de stele pe care VERITAS le va monitoriza, cele mai multe sunt de 10-100 de ori mai apropiate de noi decat Steaua lui Tabby, ceea ce inseamna ca vom putea detecta eventualele flashuri laser.

Proiectul „Breakthrough Listen” costa 100 de milioane de dolari si va dura 10 ani, fondat de Yuri Milner, un miliardar rus si filantrop pasionat de stiinta. Proiectul a inceput in 2015 si a verificat deja in spectrul radio mai mult de 1.000 de stele aflate la o distanta de 160 de ani-lumina.

[sursa]