A fost gasita o a doua stea cu o „sfera Dyson”
Cand astronomii au descoperit un tipar ciudat in privinta unei stele indepartate, KIC 8462852, in octombrie, a fost ceva nemaiintalnit.
Cand o planeta trece prin fata unei stele, luminozitatea ei scade cu aproape 1%, dar lumina lui KIC 8462852 este estompata cu aproape 22%, fapt care sugereaza ca ceva urias trece prin fata ei. Acum, o a doua stea cu acelasi tipar a fost identificata.
Intitulata EPIC 204278916, steaua ar fi cat Soarele nostru in diametru dar cu jumatate din masa lui. Satelitul Kepler al NASA a descoperit-o in 2014, iar de atunci o echipa de astronomi condusa de Simone Scaringi de la Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestra din Germania i-a analizat luminozitatea, iar acest obiect este mai ciudat decat KIC 8462852.
Cercetatorii au raportat ca in cursul a 78.8 de zile de observatii, EPIC 204278916 a avut luminozitatea estompata cu pana la 65% pentru 25 de zile consecutive. Va reamintim faptul ca o planeta gigantica ar cauza o scadere de doar 1%. Ce ar trebui sa treaca prin fata stelei pentru ca luminozitatea sa fie estompata cu 65%?
In cazul primei stele, KIC 8462852, cercetatorii au venit cu 2 ipoteze posibile si nu prea: un roi de comete sau o stea distorsionata care se invarte atat de repede incat isi modifica forma, devenind foarte turtita la poli, lucru care ar ridica nivelul luminii la poli si l-ar scadea la ecuator.
O alta varianta extrem de improbabila ar fi existenta unei sfere Dyson, o sfera gigantica echipata cu panouri solare care inconjoara steaua pentru a-i colecta energia. Asa ceva ar fi posibil numai prin intermediul unei civilizatii extraterestre avansate. Pana acum, nici o varianta plauzibila nu s-a dovedit a fi reala.
Ar mai fi o varianta: un disc protoplanetara compus din gaz dens si praf ce inconjoara steaua, ceea ce ar fi plauzibil.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.