Misterioasa Sferă Dyson ar putea avea o altă explicație
Sfera Dyson a fost o pistă fascinantă în căutarea inteligenței extraterestre. Recent, șapte stele au fost identificate ca potențiale candidate, majoritatea radiației lor fiind emisă în lungimi de undă infraroșii.
Potrivit teoriei, aceasta ar putea fi semnătura căldurii de la o matrice de nave spațiale în jurul stelei, dar, din păcate, o nouă lucrare oferă o explicație puțin mai puțin interesantă: galaxiile obscure acoperite de praf.
Există mai multe modalități de a căuta extratereștri, iar una dintre ele este să căutăm semne ale unor proiecte de mare amploare în spațiu. Intră în scenă Sfera Dyson. Ideea a fost propusă pentru prima dată de Freeman Dyson în 1960 pentru a descrie modul în care o civilizație avansată ar poziționa colectoare de energie, și chiar habitate, în jurul unei stele pentru a-i valorifica energia.
În cele din urmă, o astfel de infrastructură ar înconjura probabil întreaga stea, iar Dyson a raționat că o semnătură ar fi detectabilă, cum ar fi un exces de radiație infraroșie.
Descoperirile Proiectului Hephaistos au dezvăluit cele șapte stele de tip M dintr-un eșantion de 5 milioane de stele detectate de Gaia. Satelitul astrometric a fost folosit pentru a mapa stelele din Calea Lactee și a avut un mare beneficiu în multe cercetări.
Datele de la 2MASS (Two Micron All Sky Survey) și WISE (Wide Field Infrared Survey Explorer) au fost, de asemenea, folosite pentru a identifica stelele care păreau să afișeze excesul de radiație infraroșie mult-așteptat.
În lucrarea recentă a autorului principal Tongtian Ren și a echipei sale, sunt explorate descoperirile proiectului și aprofundată posibilitatea unei sfere candidate. Echipa a comparat informațiile din datele de la Very Large Array Sky Survey (VLASS) și alttele de la diferite cercetări radio ale cerului.
Au căutat surse radio într-o arie de 10 arcsecunde de la pozițiile Gaia ale candidaților. De notat că Luna Plină are 1.860 de arcsecunde în diametru.
Surse radio au fost găsite pentru trei dintre candidați, cei numiți A, B și G. Precizia surselor a fost de 4,9, 0,4 și respectiv 5 arcsecunde, iar candidatul G a fost găsit în mai multe cercetări radio. Concluzia echipei este că e mai puțin probabil ca cele șapte stele să fie Sfere Dyson, ci mai degrabă un fel de fenomen extragalactic. Cea mai probabilă explicație este o galaxie îndepărtată obscurată de praf!
Prezența prafului ar contamina distribuția energiei infraroșii în spectrul celor două obiecte. Celălalt candidat, candidatul B, este, de asemenea, considerat a fi o galaxie îndepărtată, dar una care era în linia de vedere foarte aproape de o stea pitică de tip M.
Similar cu candidații A și B, candidatul G are un spectru care dezvăluie un nucleu galactic activ radio cu jeturi superluminale extinse. Este probabil ca galaxiile să fie quasari îndepărtați care emit cantități enorme de radiație, dar norii fierbinți de praf să ascundă cea mai mare parte a radiației, cu excepția cele infraroșii.
Ce se întâmplă cu ceilalți patru candidați? Până în prezent, nu a fost găsită nicio sursă radio corespunzătoare. Asta nu înseamnă că modelul galaxiei obscure acoperite de praf nu este o explicație adecvată, ci doar că sunt necesare scanări radio de rezoluție mai mare.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.